"Мидълмарч" на Джордж Елиът

На 20 август „Колибри“ стартира поредица „Световна класика“ с най-внушителния и представителен за творчеството на Джордж Елиът роман – „Мидълмарч“.

Мидълмарч“ (превод: Весела Кацарова) носи името на малко градче в Централна Англия, а повествованието ни пренася в първата половина на XIX век. Идеалистката Доротия пренебрегва богатия си проектогоденик и посвещава живота си на педантичен интелектуалец, работещ над „гениална творба“. В същото време вулгарната Розамонд Винси споделя нещастен брак с амбициозния лекар Лидгейт. Авторката умело разказва историята на тези необичайни семейни двойки, чиито съдби непрестанно се пресичат – история, заредена с драматични обрати и полярни чувства.

Джордж Елиът (1819–1880) е популярният псевдоним на английската писателка Мери Ан Евънс – един от най-авторитетните творци през викторианската епоха. Произведенията й рисуват реалистични картини на живота в провинциална Англия, а стилът й се отличава с психологическа дълбочина и социална чувствителност. Писатели от класата на Мартин Еймис и Джулиан Барнс спрягат „Мидълмарч“ като „навярно най-великата проза, създадена на английски език“.

Наскоро американският портал The Huffington Post покани читателите си да изберат най-добрия роман на всички времена. На първо място беше класиран „Мидълмарч“.

Със своя отворен финал „Мидълмарч“ сочи пътя на развитие в белетристиката, по който ще поемат модернистите в началото на ХХ век. Дебатът, който продължава да се води в съвременната критика относно „Мидълмарч“, е дали романът наистина е образец на викторианския традиционен реализъм, или с новаторските си тенденции придвижва развитието му.

ИК "Колибри"

Корична цена: 20 лв.

Още по темата:

Джордж Елиът „Мидълмарч“ – откъс

Сподели в: