Мигваш и получаваш живот назаем

"Живот назаем" е един от филмите, създаден по книгата на Дъглас Кенеди с едноименното заглавие, който е в програмата на първия кино-литературен фестивал Cinelibri. Филът изобщо не е лек за гледане. Макар че започва идилично, едно скрито напрежение се усеща през цялото време. Той не дава отговори, а предоставя много поводи за размисъл.

Защо животът на един успешен мъж, адвокат, щастливо женен, баща на двама сина, в един миг се променя, обръща се на 180 градуса. Сякаш в злорада усмивка съдбата ни залага капани, разломи, през които трбява да минем, които разрязват като с трион животът ни "преди" и "след". Докато правим това, което другите очакват и изискват от нас, постепенно забравяме кои сме. Не можем да не се запитаме, това щеше ли да се случи, ако той беше последвал мечтата си, ако не беше правил компромиси със себе си. А щастието се оказва толкова фино, нетрайно и чупливо! Може би това не е неговото щастие, а той живее нечий друг живот. Само можем да му завиждаме за огромната смелост да изгори след себе си всички мостове и способността му да се възроди от пепелта.

Героят е преследван в най-дълбокото на душата си от желанието да избяга, да се срие, да покаже наяве, да живее своя истински живот и своят истински талант. На колко опита имаш право, за да разбереш кой си и да се опиташ да живееш истински, щастливо?

Актьорът Ромен Дюри чудесно влиза в кожата на героя си, за да извърви еволюцията си от младия бунтар, до юпито до хитрия аватнюрист и накрая един зрял мъж. А Катрин Деньов е златната брошка във филма.

След Варна и Пловдив, гледайте "Живот назаем" и в София на 9 от 20:30 ч. в Дом на киното и на 10 ноември от 18:30 ч. в кино "Одеон". Дъглас Кенеди ще присъства преди прожекциите, за да дава автографи и за дискусия с публиката. Всички книги на Дъглас Кенеди, от издателство "Колибри", ще можете да закупите с 30 % намаление.

Сподели в: