Месец на норвежкото кино в Столична библиотека

Нордската читалня в Столична библиотека и Посолството на Кралство Норвегия в София канят читателите на библиотеката на Месец на норвежкото кино. Всяка събота от 13 юли до 27 юли ще бъде посветена на отделен аспект от природата, историята и културата на Норвегия, претворени на филмова лента. Месецът се организира със съдействието на Руския център към Столична библиотека и Норвежкия филмов институт.

Нос Нуркап“/„North Cape“ (2008), документален, руски субтитри

13 юли, 11.00 часа, Руски център на Столична библиотека

Документален разказ за нос Нуркап, най-северната точка на Норвегия и на Европа.

Да захапеш кокала“/„Upperdog“ (2009), драма, реж. Сара Юнсен, български субтитри

20 юли, 11.00 часа, Руски център на Столична библиотека

Алекс и Ян са брат и сестра, които още като малки са осиновени от норвежки родители. На Алекс се пада симпатична двойка в богаташки квартал на Осло, а на Ян – самотна майка с нископлатена работа. Двамата успяват да се открият едва след години благодарение на Мария, която е съквартирантка на Ян и работи като домашна помощница в къщата на Алекс.

Бунтът в Каутокейно“/„The Kautokeino Rebellion“ (2008), историческа драма, реж. Нилс Гауп, български субтитри

27 юли, 11.00 часа, Руски център на Столична библиотека

В продължение на векове планинските плата на северна Скандинавия са населявани от коренното население на самите и техните елени. Модернизацията обаче е на път да превземе и отдалеченото селце Каутокейно, управлявано от безцеремонния търговец на алкохол Рют. Едно от местните племена, предвождано от младата Елен, отказва да плаща несправедливия данък, наложен им от Рют, и повежда битка в защита на собственото си достойнство.

Сподели в: