"Мемоарите на една кучка" от Франческа Петрицо

Цена 12 лв.
ISBN 978-954-28-
1244-9
Превод от италиански Велимира Костова-Върлакова

Авторката Франческа Петрицо е родена в Емполи (Италия) на 17 май 1990 г. След като завършва класически лицей, се записва в Историческия факултет във Флоренция, но е приета и в Оксхордския университет, който посещава от есента на 2010 г. Обича киното, музиката, четенето и има много приятели.

Трогателна, приковаваща, поетична, книгата ще ви държи в напрежение и ще ви разтърси из основи. Творба, посветена на митичната историческа личност, разказана с много човечност. Хубавата Елена от Троя заявява своята истина. Тук нейната човешка съдба напуска сиянието на древните митове и нахлува по страниците на романа с устрема на живата героиня. Жертва на собствената си красота и волята на властния си баща, тя се бори за истинската любовта. Но съдбата й отрежда друга роля и я заклеймява като „кучка”.

Кучка.

Така ме наричат всички.

Кучка.

Казват го зад гърба ми. Но все пак ги чувам.

Казвам се Елена и съм родена в Спарта, но стигнах далеч заради любовта.

Казваха, че съм най-красивата жена в света.

Вече се пишат истории за това колко малко съм спечелила, а колко много съм загубила. Лъжи. Те не бяха там все пак.

Но аз бях.

„Спомените на една мръсница“ е книга, която се откроява. Истински модерна женска героиня.“

Ла Република

Продадени са правата за филм и театрална постановка.

Преди един месец излезе и вторият роман на талантливата млада писателка, посрещнат възторжено от критиката.


Авторката за романа:

„Романът се роди като кратък разказ – започва младата авторка – след което ме дръпна за ръката и започна да расте, да се развива. Исках да опитам да го публикувам и си потърсих агент, защото не е достатъчно да изпратиш ръкописа в издателска къща, за да ти обърнат внимание. Така, благодарение на приятел на майка ми, писателя Джампаоло Чанини, се запознах със сегашния ми агент Лоредана Ротундо, която хареса първоначалния ръкопис и ме накара да го преработя. Написах оригинала, когато бях на 15 години и през зимата на 2008/2009 г. го преработих. Миналата година, ден преди матурата, Лоредана ми се обади да ми каже, че издаткелство Фрасинели е купило ръкописа. Отговорът ми беше: „Добре, но сега аз трябва да чета Тацит”.

Франческа храни истинска любов към класиката: „Израснах с гръцката митология, митовете бяха моите приказки – продължава тя – и в класическия лицей „Виргилий” в Емполи, като изучавах текстовете, бях обзета от желанието да дам по-модерна трактовка на тези герои. Елена постоянно бе обвинявана, че е изневерила на съпруга си, когото не желае, преследвайки своето щастие и търсейки любовта в обятията на Парис. В гръцката митология съществуват 13 различни версии, от които черпих много в първоначалния вариант. След това, при преработката на ръкописа черпих преди всичко от моята обща култура. Бях чела много съвременни гръцки романи, епични и лирични текстове от техни поети… Когото и да ми назовете съм го чела…”

Оттам и заглавието „Мемоарите на една кучка” : „Това е провокация – обяснява авторката – тъй като в „Илиада” Елена е наречена „ тази кучка”. Всички правим грешки, но имаме право да бъдем съдени и в зависимост от причините за постъпките си”.

Сподели в: