Международно жури избра 4 проекта за лого на София Европейска столица на културата 2019

Най-мащабният Sofia Design Week 2011 съдържа:
• Sofia Design Week Kids – специална програма за деца
• Международен дизайн Форум – 15 изключителни имена от цял свят
• Отворена програма –  25 изложби и над 30 творчески работилници, дискусии, презентации и прожекции на открито
• 50 дизайн обекта – обиколи и спечели.
• "София диша: Дизайн" – 18 юни, ул. "Шишман" е затворена за коли и отворена за изкуство и дизайн
• Телевизионна версия на Sofia Design Week по БНТ
 
Международното жури с председател Руди Бауер, легендарният швейцарски дизайнер, наречен "създателят на нови графични езици",  избра четирима финалисти измежду 76 проекта от 5 държави (България, Гърция, Германия, Финландия и Португалия).

С това започна и втората фаза на конкурса за логоситема „София – кандидат за европейска столица на културата 2019”, организиран от Столична община и Асоциация за развитие на София, и част от Sofia Design Week 2011.

До 20:00 часа на 18 юни избраните четири проекта-финалисти са подложени на публично гласуване онлайн. Всеки потребител има право да гласува само веднъж, само за един проект. Авторът, чийто проект събере най-много гласове, ще бъде официално награден на 18 юни по време на София диша: Дизайн, когато всички гости на Sofia Design Week ще могат да разгледат и изложбата с 14 от проектите, участвали в конкурса. Победителят ще получи и голямата награда5 000 евро.

Международно жури
:

Руди Бауер, председател – един от най-известните швейцарски дизайнери в света, определян като създателя на нови графични езици заради новаторския му подход в изграждането на визуалната идентичност на обекти като Центъра Помпиду в Париж и летището Кьолн-Бон. Oсновател на мрежа от девет независими студиа в Париж, Цюрих, Монреал и Берлин, която работи по проекти в социалната сфера и включва графични, продуктови и експозиционни дизайнери, фотографи, типографи, артисти, архитекти и писатели.

Йорданка Фандъкова – кмет на София

доц. д-р Александър Кьосев – директор на Културния център на СУ "Св. Климент Охридски", член на Института за съвременно изкуство София, главен редактор на списание "Пирон".

Андреан Нешев – графичен дизайнер, съкуратор на Sofia Design Week 2009 "Next Identity" и Sofia Design Week 2010 "More or Less", съкуратор на "Балкански панел" в рамките на Sofia Design Week 2010 и 2011.

Кристин Бретон – куратор на културно наследство и изследовател, управлява мисията, прилагаща принципите на Фаро конвенцията към Съвета на Европа в град Марсилия.

Кирил Вълчев – водещ на “Седмицата”, политическото обзорно предаване на Българското национално Дарик радио

Лана Кавар – графичен дизайнер с множество награди, като: AIGA, TDC Ню Йорк и Токио, Young Guns, ADC Ню Йорк, и Icograda

Сподели в: