Международният фестивал „София: Поетики” започва на 2 септември

На 2 септември (неделя) от 19:00 часа, в София (пространството пред Народния театър) ще се проведе седмото издание на международния фестивал „София: Поетики”.

Фестивалът „София: Поетики” ще се проведе на открито на сцена пред Народния театър в края на лятото, когато столицата отново заживява интензивния си градски живот. Фестивалът събира разнородна, но преди всичко млада публика.

Съчетанието на съвременна литература, алтернативна музика, визуални пърформанси и сценични актове помага на всяко едно от представените изкуства да достигне до много хора в рамките на една вечер, в която културата и купонът вървят заедно.

Акцентът в седмото издание на фестивала е полската поезия. Чуждестранните гости на предстоящото издание са авторите Ева Липска, Юстина Баргиелска и Томаш Рожицки от Полша, Стивън Фаулър и Райън ван Уинкъл от Англия, както и Дипейни Ноулън от САЩ.

Тази година основната вечер на фестивала ще протече в два блока. В първата част от 19:00 часа започва рециталът на чуждестранните гости на фестивала, като между изпълненията им ще звучи музикално-поетичния проект на ЛаТекст (Петър Чухов – поезия, глас, китара, Иван Вълев – бас, глас и Гриша Маникатов – барабани).

Във втората част от 20:00 часа поетите Стефан Иванов, Миглена Николчина, Иван Теофилов, Мирела Иванова, Илко Димитров, Албена Тодорова, Марин Бодаков, Силвия Чолева, Никола Петров, Надежда Московска, Ясен Василев, Галина Николова, Иван Ланджев, Радослав Чичев, Калин Терзийски, Тома Марков ще четат по едно стихотворение, а след всяко изпълнение ще забиват музикантите от Help me Jones, Осил Амук, Блуба Лу, Rosenquarzexpress.

На финала публиката ще избере своя фаворит сред поетите, който ще получи наградата на фестивала, в размер на годината на провеждане – 2012 лв.

Ден по-рано, на 1 септември, от 18:00 часа в Полски културен институт (ул. Веслец 12)  чуждестранните гости на фестивала ще направят самостоятелно четене на творбите си. Преводите на техните стихове ще чете актрисата Диана Герова.

Фестивалът „София: Поетики” се организира от Сдружение „София Поетики” с подкрепата на Фондация „Америка за България” и е част от Културния календар на Столична община. Основател и артистичен директор на фестивала е Ясен Атанасов. Чуждестранните гости на „София Поетики” са подкрепени от Wordexpress и Фондация „Елизабет Костова”.

Още по темата на Kafene.bg:

Ева Липска, Юстина Баргелска и Томаш Ружицки ще представят полска поезия в София

Сподели в: