Международният фестивал Един Свят ще се проведе за първи път в България

ЕДИН СВЯТ е уникално събитие по своя характер и своите прояви и форми – прожекции, дискусии, културни вечери, срещи с документалисти и активисти по човешките права.

Ново, свежо и алтернативно мероприятие с целогодишен характер с идея за обществена ангажираност. За разлика от други филмови фестивали в страната  публиката може да се срещне и разговаря с режисьорите и техните герои на живо.

Помним годините на информационно затъмнение и потискане на източниците на информация, и смятаме, че е много важно настоящото поколение да чуе, види и преживее съдбата на хората от различни кътчета на света, за да не потъва в мълчание, когато се опитат да манипулират човешките права.

ЕДИН СВЯТ представя събитията и образите от голямата сцена на широкия екран.

Темите – европейски и международни дейци на съвременното кино и документални филми с елементи на алтернативно филмово изкуство
• Кръстоносен поход на културите – незнайната Африка и кътчета на Азия и Латинска Америка, как живеят обикновените хора
• Глобализацията и нашите традиции – застрашените демокрации и глобализацията
• Сблъсък и диалог между културите – етническа насоченост, социални малцинства
• Комунизъм – завинаги!? – Северна Корея, Китай, Виетнам през очите на европейските документалисти
• Пътешествие през ислямските страни
• Добри съседи – Косово в центъра на събитията
• Специален цикъл от филми, подготвени за младата публика от ученици и деца от началните и средните училища. Прожекциите са безплатни. Филмите за деца ще се разпространяват и чрез мрежата на мултимедийните центрове (109) в страната. Всяка детска прожекция ще е съпътствана и със среща разговор на децата с героите от детските филми.

Продукции по индекс държава/режисьор:
Обединено Кралство Британия, САЩ, Холандия, Франция, Ирландия, Швейцария, Швеция, Италия, Израел, Дания, Норвегия, Унгария, Чехия, Словакия, Полша, България, Белгия, Япония, Афганистан, Иран, Ирак, Южна Африка, Германия, Финландия, Испания, Палестина, Балканите, бившите руски републики, Индия, Китай, Корея

Какво общо имат самодеен китарист от град Белене и масовите изнасилвания на жени в Конго? Каква е връзката между първата жена кандидат-депутат в Афганистан и Ана Политковская, талантливата руска журналистка, разстреляна пред дома си? Каква е разликата между децата от Оздравително училище „Н. Й. Вапцаров” от град Вършец и диктатора Сапармурат Ниязов в Туркменистан?

Сигурно никога не сте се замисляли имат ли отговор тези въпроси, а и най-вероятно ви звучат като лоша шега.

Пресечната точка на всички тези личности е фестивалът за документални филми, посветени на човешките права – ЕДИН СВЯТ, който идва в София от 7 до 11 май  и от 18 май до 1 декември ще обиколи България.

За първи път подобно събитие ще се случи в страната ни, за да продължи традицията на създателите на фестивала фондацията „Човек в опасност” от Прага, Чехия, която през март отпразнува десет години от създаването на ЕДИН СВЯТ.

Програмата на фестивала включва прожекции на филми, които повдигат ключови въпроси за свободата и равните права на хората. Дискусиите с гостите режисьори, както и самите документални продукции предлагат различен поглед върху проблемите на цивилизацията ни, повдигат завесата на мълчанието по глобални и локални въпроси и най-вече вдъхновяват и предизвикват зрителите да разберат повече за правата си и да ги отстояват.

Според организаторите за един фестивал са най-важни филмите и атмосферата от срещите на творците с публиката. Те са подбрали изключително интересни и провокативни филми.

Фестивалът ЕДИН СВЯТ обявява кастинг за следните роли: робините на ХХI век, за воини камикадзета, за глобални мутанти, за най-малолетен работник. Търси се някой да изключи моторчетата на „демократичните управници” с нежното име диктатори на Китай, Северна Корея, Куба, Беларус и Венецуела. Желаещите да се явят за главна и второстепенна роля могат да отидат на прослушванията в Дома на киното, Чешкия културен институт, Полския културен център и Френския културен институт от 7 до 11 май 2008 г.
 
Редица въпроси у зрителите провокира документалният филм, но понякога публиката търси в сюжета  отговори по недоизяснени теми, свързани със справедливостта и неравноправието.

Местата, където се провеждат прожекциите и дискусиите, се превръщат в отворен форум за среща на гости и зрители. Организаторите на фестивала предлагат богата палитра от такива гости от цял свят – режисьори, активисти от нестопанския сектор, фотографи, представители на чуждестранни мисии в България и организатори на фестивали на документалното кино, посветено на човешките права.

Ще бъде открита изложба на известния чешки фотограф Ян Шибик. Неговата камера се докосва и до най-отдалечените кътчета на света.  Заедно с него може да прелистите "Книга на дявола" през 60 неповторими образи от съвременните общества.

От 8 до 11 май 2008 г.  всяка вечер от 20.30 часа в Чешкия културен център ще има етно-джаз вечер с чаша вино.

Сподели в: