Международна регата ще се проведе между Варна, Созопол и Балчик 10 – 14 август

От 10 до 14 август между градовете Варна, Созопол и Балчик ще се проведе ‘’XII-та Международна регата "Cor Caroli – Bavaria Yachts, powered by LEXUS”. По традиция тя се организира от фондация „Кор Кароли” и Яхт-клуб „Бавария яхтс”. Очаква се тазгодишното издание да събере за 12-та поредна година елита на ветроходството и да предложи на публиката екстремни емоции, които са запазената марка на регатата, създадена в памет на Капитан Георги Георгиев – първият българин, извършил сам околосветско плаване с ветроходна яхта.

В последните издания на регатата участваха екипажи от Русия, Украйна, Турция, Швейцария, Дания, Румъния, Бразилия и САЩ. Тази година организаторите очакват в състезанието да се включат над 50 ветроходни лодки с над 400 елитни ветроходци.

Специално за любителите на този спорт ще се проведат две състезания „Pro-Am”, в които едновременно могат да участват професионалисти и аматьори. В първото от тях освен екипажите, ще се включат и журналисти от над 30 медии, гости, спонсори и обществени личности, които засега остават изненада. Това ще се случи на 10 август, паралелно със записването на състезателите в регатата. Очаква се тази инициатива на организаторите да срещене голям интерес, тъй като през последните години въпреки кризата, ветрохоството остава предпочитано хоби за успешните българи, заради заряда на екстремен спорт, съчетан както с физическо, така и умствено натоварване при определяне на най-успешната тактика за улавяне на вятъра. Със сигурност тазгодишната регата ще се превърне в най-грандиозното ветроходно събитие, което България някога е виждала.

Екипажът на генералния спонсор "Lexus", се състои от смесен екипаж от четирима професионалисти и шестима любители – служители на компанията, а един от най-интересните моменти се очаква да бъде нощният етап от Созопол до Балчик, който е голяма рядкост за съвременните надпревари. Рекорден е и общият награден фонд за тази година, който възлиза на 20 000 лева.

Миналогодишното издание на регатата се превърна в арена за сблъсък на високо майсторство, здрави нерви и безгрешен нюх към морските настроения. Една от най-запомнящите се гонки стартира от Варна с 34 яхти при силен северен вятър, достигащ на поривите до 25 възела. Още в първите часове част от екипажите загубиха платна, а един от екипите дори се оказа с човек зад борда, когато при маневра състезател-шкотман се озова във водата при скорост на яхтата около 12 възела. Опитът и професионализмът на всички екипажи обаче превърнаха тази гонка в истински спектакъл, изпълнен с драма и напрежение до последната секунда.

Тази година се навършват точно 35 години от подвига на Капитан Георги Георгиев, който прекосява земното кълбо за рекордно краткото време от 201 дена, 21 часа и 36 минути и влиза с това свое постижение в „Книгата на рекордите Гинес”. Постижение, повторено от мнозина, но яхтата Кор Кароли и Капитан Георги Георгиев са първите в България. Сила на духа и любов към морето, на които малцина са способни.

ПРОГРАМА:

10 август, петък
14.00 – 20.00 Регистрация в Регатния офис (Морска гара – Варна)
16.00 – 18.00 Про-Ам рейс във Варненския залив
20.00 – Коктейл за добре дошли и награждаване победителите в Про-Ам рейс No 1 – Морска гара Варна

11 август, събота
07.00 – 09.00 Късна регистрация в Регатния офис (Морска гара – Варна)
09.00 – Шкиперска конференция в Морска гара – Варна – Капитан Кук ет 2
09.30 – Прес конференция в Морска гара – Варна – Капитан Кук ет 2
11.00 – Старт I гонка – TEXACO HAVOLINE OFFSHORE RACE
Варна – Созопол – 53 м. мили.

12 август, неделя
12.00 – Барбекю парти – Созопол и награждаване победителите в първия етап
18.00 – Старт на II гонка SOGELEASE и SOCIETE GENERALE ЕКСПРЕСБАНК OFFSHORE RACE
Созопол – Балчик, 63 м.мили

13 август, понеделник
16:00 – Про-Ам рейс 2 – Балчик – Tracian cliffs
20.00 – Плажно парти на Bendida beach, Tracian cliffs
Награждаване на победителите във втория етап и Про-Ам рейс 2

14 август, вторник
09.00 – Старт на III гонка – VIVACOM OFFSHORE RACE
Балчик-Варна – 18 м. мили.
18.00 – Kоктейл за участниците. Награждаване на победителите в третия етап и в генералното класиране на LEXUS – Морска гара – Варна

Сподели в: