Международна музикална академия за майсторски класове стартира в Пловдив

"Международна музикална академия Орфей 2009, работи и реализира идеята за създаване на мащабно културно сътрудничество, чрез организация на майсторски класове и концерти, съвместно с преподаватели от водещи европейски музикални университети и концертиращи артисти от световна величина.
Академията предлага и богата концертна програма, включваща над 20 концерта. Светилата на сериозната музика ще гостуват на Пловдив с майсторски класове и концерти всеки месец до края на годината.

Инициативата Международна академия „Орфей" е на кмета Славчо Атанасов, а директор на форума е световноизвестният български цигулар Марио Хосен. Своеобразният калейдоскоп на нациите ще върне славата на града като културна столица на България, защото в Балабановата къща в Стария град ще музицират най-големите концертиращи артисти. На живо под тепетата ще гостуват легенди като Филип Бернолд, Мишел Бероф, Хансьорг Шеленбергер, Михаел Фришеншлагер, Жерар Пуле, Ерих Хьобарт, Антон Никулеску, Адриан Йотикер, Донк Сук Канг и българските знаменитости Мария Евгения Попова и Бойко Цветанов. Те ще бъдат солисти на най-младия академичен оркестър „Орфей", съставен от брилянтни млади музиканти, в музикалните празници всеки месец до края на годината.

Академия „Орфей 2009" събира водещи преподаватели и таланти от цял свят. Българското участие е финансирано от общината и това е шанс за родните млади виртуози да се докоснат до изкуството на големите учители, казва маестро Хосен. В основата на този форум са душата на европейската културна традиция и сътрудничеството между Югоизточна и Централна Европа, уточнява Хосен. На Пловдив, като един от най-старите градове не само в България, и като университетски център, му отива да бъде домакин на Академия „Орфей". Така духът на Пловдив ще роди нови творчески сили у музикантите и музиката ще изиграе важната си роля като опонент на настъпилата духовна пустота, категоричен е Славчо Атанасов.

Академия „Орфей" е и малка стъпка към идеала за човечност и културна толерантност, заключава Марио Хосен."

www.academyorpheus.org

Сподели в: