Международен пленер по текстил започна в Чипровци

Международен пленер по текстил "Чипровският килим – вековна традиция и модерна алтернатива" започна в Чипровци, съобщи за Kafene.bg Нели Василева – главен експерт "Култура и вероизповедания" в Община Монтана. Творческото събитие, организирано от общината в балканското градче, ще продължи до 12 септември. В него участват бивши възпитаници и преподаватели от паралелките по изобразително изкуство към СОУ "Петър Парчевич", доброволци от Корпус на мира за България, занаятчии от Община Пирот – Сърбия и дърворезбари от региона.

Пленерът е част от празничния календар по повод Европейските дни на наследството – съвместна инициатива на Съвета на Европа и на Европейската комисия. Тя се осъществява под девиза "Европа, общо наследство", а националната й тема е "Заедно в многообразието".

Целта на пленера е да представи най-добрите постижения в килимарството, да реабилитира текстилното изкуство, да провокира към нови творчески търсения и експериментиране с най-съвременни материали и техники.

На 28 септември 2008 г. ще бъде открита изложба с произведения от пленера и експонати на местни творци.

Тази проява се реализира благодарение на участието на Община Чипровци в национален проект "Къща" в рамките на Европейската година на междукултурния диалог 2008, с партньорството на Историческия музей и СОУ "Петър Парчевич" – Чипровци, уточни Йорданка Замфирова от Община Чипровци.

Сподели в: