Международен пленер по рисувана керамика

Международен пленер по рисувана керамика ще се проведе от 16 до 29 юли в Монтана. Двадесет художника от 5 български града, от Загреб – Република Хърватска и от Крайова – Румъния ще участват в него.

Пленерът се организира от дружество на художниците “Тенец”. Това е 13-тото му издание. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Монтана и фирмите “Керамик Инвест” АД и “Монт-пигмент” ООД.

Съгласно статута си пленерът е своеобразна среща на поколенията. Сред участниците има утвърдени имена като Йоана Кимилева – секретар на секция “Керамика” към СБХ – София, Нели Пушева – член на контролната комисия на СБХ – София, Цветан Донковски от Троян, Николай Пенков от Монтана. Заедно с тях ще творят и младите автори Димитра Йонкова от Троян, Ралица Чавдарова студентка в Националната художествена академия, Белла Антонова – ученичка специалност “Керамика” в Италия, Симеон Гоцак – ученик от СХУПИ “Свети Лука” в столицата.

Изключително стойностен автор е хърватинът Ханибал Салваро. Той има зад гърба си над 200 изложби керамика, скулптура и живопис на всички континенти. Носител е на редица престижни награди за своите произведения в сферата на керамиката от Фаенца, Гуалдо, Тадино и др. От 1981 г. Ханибал Салваро е член на Международната академия по керамика (IAC) в Женева. Неговите творби са в музеи и галерии в Европа, САЩ, Япония, Корея, Мексико, Австралия и Египет.

Той е основател на Световното триенале по малка керамика в Загреб от 1984, на пленера по анти-военна керамика (ALKER) през 1991 и Центъра за отстъпки на произведения на изобразителното изкуство (LADICA) през 2000.

Пленерът ще зъвърши с изложба на 29 юли. Тя ще бъде открита в 18 ч. в експозиционна зала “Кутловица” на бул. Трети март 64 в Монтана.

Сподели в: