Международен пленер за моден дизайн се проведе в Пловдив

Третият Пленер за моден дизайн, организиран от Националната камара за мода и списание www.nadinstyle.com с подкрепата на Община Пловдив, се състоя в Пловдив. Събитието традиционно се провежда в първия уикенд на месец юли. Тази година то бе открито от Тодор Христев – заместник-председател на Общински съвет Пловдив и председател на Комисията по образование на Община Пловдив.

На площада пред църквата "Св. Константин и Елена” до Етнографския музей и Хисар Капия в Стария Пловдив в открита и свободна целодневна международна изложба се представиха най-добрите идейни модни проекти по скица на финалистите в конкурсите за млади модни таланти “Танцуваща Мода”. Участниците бяха от България, Румъния, Украйна и Албания.

В дните на Пленера младите таланти – ученици и студенти на възраст от 15 до 30 години,  демонстрираха своите художествени и творчески умения. По препоръка на руски туристи от миналогодишното издание на Пленера, които споделиха, че никъде по света не са виждали изложба на модни скици, от тази година организаторите откриха Книга за впечатления. В нея суперлативи за безграничния талант на младите дизайнери оставиха туристически групи от Испания, Франция, Италия, Япония, Румъния, Украйна и, разбира се, от България.

За първи път организаторите изложиха и готови модели, изработени от младите дизайнери в открит шоу-рум – летни блузи в стил диско фешън. 

Финалът на конкурса Танцуваща мода/Dance Fashion 2008 ще бъде с вход свободен на 5 септември 2008 г. на античната сцена на Одеон на Античния Филипополис. Там ще участват финалисти и от други европейски страни, казаха организаторите. Председател на международното жури ще бъде Иво Атанасов – председател на Комисията по гражданско общество и медии на 40-то НС и член на Комисията по култура, който е и почетен член на Националната камара за мода на България. Финалният спектакъл се посвещава на 100-годишния юбилей от обявяване Независимостта на България.

Сподели в: