Международен конкурс "Музиката и земята"

Деветнадесетият международен конкурс за инструменталисти и композитори “Музиката и Земята” ще се проведе от 22 до 26 април 2011 в залата на гигантските кристали на Националния музей “Земята и хората” в София. Конкурсът е уникална  изява, посветена на Деня на Майката – Земя – 22 април. Тук се срещат талантът и творчеството на младите творци за създаване и изпълнение на музикални произведения, посветени на Земята и нейното оцеляване.

Чрез изявите на младите музиални творци конкурсът се включва в благородната мисия за изграждане на екохуманистично общество в синхрон с идеите на устойчивото развитие.
Т
ака конкурсът ,чрез средствата на изкуството, съдейства за формиране на ново нравствено отношение към природата, за нов поглед на човека към нея – не като нейн владетел, а като част от нея, която я разбира и обича, която се стреми да се впише в природата, така че тя да продължи да бъде щедра и жизнеутвърждаваща Майка на днешните и идни поколения.

Така, младите инструменталисти и композитори в конкурса, чрез своето изкуство, посветено на Земята и нейното оцеляване, участват активно в световното движение за изграждане на един нов свят на устойчиво, по отношение на околната среда, развитие, в който хората ще живеят в хармония с Природата и помежду си.

В конкурса до сега са участвали 2049 млади музиканти от 27 страни: България Япония, Русия, Беларус, Украйна, Норвегия, Дания, Финландия, Тайван, Турция, Франция, Италия, Гърция, Косово, Македония, Азърбейджан, Германия, Корея, САЩ, Украйна, Кипър, Холандия, Бразилия, Словакия и др.

Проведените досега осемнадесет поредни конкурса “Музиката и Земята” му донесоха заслужена слава в изданията на България, Франция, Япония, Германия и САЩ, включително в българските учебниците по музика.

Международният конкурс “Музиката и Земята” бе представен пред Съвета на Европа в Страсбург през 1996 г. и в ООН през 2000 г. Изпълнения на лауреатите се записват на компактдискове от поредицата "Зелените ангели".Наградени композиции на младите композитори са издадени в издателство Henry Lemoine, Paris.Лауреати на конкура са имали турнета в САЩ, Гърция, Франция, Русия и Япония. През 1996 година се състоя турне на лауреатите на Конкурса в щата Мейн, САЩ в рамките на Международния фестивал Arcady Music Festival.

Патрон на конкурса е Министърът  на околната среда и водите на Република България. Той връчва Голямата награда– статуя на ангел, издигащ нагоре нашата наранена планета, поддържайки я с крилата си и три струни, извиращи от неговото тяло – визуализирана идея на конкурса, че духовността ще спаси планетата. В деветнадесетото издание на конкурса ще участват над 100 музиканти от България, Русия, Япония, Корея, Франция, Македония и Словакия. Участниците в конкурса са разделени на три секции: солисти, композитори и камерни ансамбли. Според регламента, те се представят с по две произведения: виртуозен концертен етюд или кратка виртуозна пиеса и пиеса, свързана с тематиката за Земята и Природата.

Членове  на  журито  от 1993 година до сега са били  62 изтъкнати артисти – професори от цял свят: пианисти, цигулари, флейтисти, диригенти, композитири и др.

Членове  на  журито на деветнадесетия конкурс ще бъдат проф. Шантал Стилиани, пиано, Франция;  проф. Йонгмок Джу, пиано, Корея; проф. Лидия Ошавкова, флейта, България; проф. Хидеко Кобаяши, пиано, Япония; Стефан Илиев, композиция, България; Фумие Фукуи, пиано, Япония; проф. Румен Байрактаров, композиция, цигулка, България; проф. Даниела  Минева, дирижиране и пиано, България; проф. Жени Захариева, пиано, България – Артистичен директор на конкурса.

Съпътстващи изяви
Майсторски класове
проф. Йонгмок Джу, пиано, Корея – 22 април 2011
проф. Даниела  Минева, дирижиране и пиано, България – 22 април 2011
проф. Хидеко Кобаяши, пиано, Япония – 23 април 2011
проф. Шантал Стилиани, пиано, Франция – 25 април 2011

Концерти

Концерт на журито – 23 април 2011 – 18:00 часа.
Гала концерт на лауреатите на XIX конкурс Музиката и Земята” – 26 април 2011, 18:00 часа.

Конкурсът оценява таланта, а не толкова техническите умения на кандидатите. Той допринася за укрепване и разширяване на правата на децата и възрастните в областта на музиката. В рамките на този конкурс с фестивален характер, младото поколение музиканти научава много за музикалното изкуство от утвърдените музиканти. Тук то получава оценка и стимул за развитието на своите творчески идеи. Изявата им е старт за тяхната бъдеща музикална кариера. Много от лауреатите вече имат световни кариери в областта на професионалната музика.

Естетическата наслада и емоционалното съпреживяване, породени от представянето на тематично подбрани музикални произведения, имат директно въздействие и възстановяват изгубената хармония в отношението към природата и между хората.

Сподели в: