Международен детски фолклорен фестивал с домакин София 27 – 28 април

За първи път тази година столицата ще стане домакин на „Международен детски фолклорен фестивал- София”, който ще се проведе на 27 и 28 април. На фестивала на една сцена ще застанат деца от различни държави на света, които ще представят по свой колоритен и неподправен от емоции начин фолклора на своите страни.

Международен детски фолклорен фестивал –София” няма конкурсен характер, в него ще участват около 300 деца на възраст от 8 до 14 години от пет държави – Босна и Херцеговина, Сърбия, Турция, Франция и България. Освен тях възможност за изява ще имат и най-малките любители на българските фолклорни ритми и напеви.

В деня на откриването (27 април) в ранния следобяд на две сцени ще се представят детски градини от няколко столични общини – „Изгрев” и „Младост”. По същото време на откритите сцени, в кварталите „Младост 3” и „Изгрев”, ще се проведе и пленер за детска рисунка, на гостите от станалия вече традиционен кулинарен фестивал „Пъстра трапеза”, на тема „Танци на народите”.

От българска страна ще участват около 10 колектива, сред които: детски градини, школата на народната певица Кремена Станчева при НЧДобри Чинтулов”, детски състав „Софиянчета”, ДТАСълзица”, група за народни танци към 144 СОУБудители”- София, Детско танцово студиоХорце”, Детска танцова школаФолклорика”, Детски танцов съставОгнените”, Детски танцов съставЗвездица” – гр. Сандански, Детски танцов състав „Кремиковче” и Детско-юношески танцов ансамбъл (ДЮТА) „Зорница” – София.

За двата фестивални дни 27 и 28 април е предвидена разнообразна програма, която включва концерти в няколко столични квартала на 3 открити и една закрита сцени.

Фестивалът има за цел да развива и популяризира детското фолклорно творчество; да спомага за осъществяването на международен обмен (изкуство без граници) на групи от различни етноси, религии и култури; да обогати културните прояви в различните общини на гр. София и региона. Идеята е той да стане ежегоден форум за среща на културното детско фолклорно богатство на народите.

Организатор на фестивала е СдружениеМеждународен детски фолклорен фестивал – София”, а съорганизатор – ДЮТАЗорница” – София. В организационния екип на фестивала участие ще вземат още доброволци, родители, приятели и съмишленици.

Още на Kafene.bg:

Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” през април в София

 Световноизвестни хореографи от САЩ търсят таланти в България

Сподели в: