Международен ден на книгата с романа "Дон Кихот" и текстове на Лорка

Институт Сервантес-София и Дирекция «Култура» на Столична община отбелязват Деня на книгата 24 април с участие в международно колективно четене на романа "Дон Кихот де ла Манча" на Мигел де Сервантес.

Всяка година четенето се организира от Кръга по изящни изкуства в Мадрид. Държави от Европа, Америка и Азия осъществяват видеоконферентна връзка с Мадрид, като испаноговорящи личности от цял свят вземат участие в празника. По този начин в рамките на три дена непрекъснато четене се прочита целият роман "Дон Кихот". В проявата традиционно участва и София. По покана на Институт Сервантес в прочита на романа посредством видеоконферентната връзка с Испания ще се включат четири изтъкнати личности от България, които владеят испански език: Миленита – поп и джаз изпълнителка, Николай Младенов – театрален режисьор, Еми Барух – журналист и преводач, Хуан Антонио Берниер – поет.
Като съпътсващи прояви Институт Сервантес дава възможност и на всички любители на книгите да вземат участие в празника, като прочетат любим откъс от испаноезичен автор, а паралелно с това, в изложбената зала на Института ще бъде организирано и четене на текстове на Федерико Гарсия Лорка. Проявата е част от поредицата събития "Всичко за Лорка".

Денят на книгата в Институт Сервантес се осъществява с подкрепата на Столична община и е част от Културния календар на София.

Сподели в: