Медичите – кръстниците на Ренесанса

Книгата на Пол Стратърн за фамилията Медичи, която става една от най-влиятелните в средновековна Европа. В нея има папи, крале, меценати и престъпници, властвали в Италия, Франция и Испания. С много любопитни факти е проследена съдбата на изключителни личности като Лоренцо Великолепни, папите Лъв Х и Климент VII, Катерина (с която се свързва Вартоломеевата нощ) и Мария де Медичи.

Това е история за власт, пари и амбиции, разказана увлекателно и интригуващо, с вещина и задълбоченост. Книгата "Медичите – къстниците на Ренесанса" е изпъстрена с любопитни и скандални факти за прочутата фамилия, както и за известни творци и личности, свързани с тях.

Семейната история на Медичите е пълна с коварство и кръв, с предателства и победи, с унижения и възходи. Представителите на рода достигат до най-високите етажи на властта в ренесансова Европа и познават най-големите падения в морален и политически план. В различни периоди от съществуването си фамилията дава на световната история папи, кралици и херцози.

Започнали като търговци и банкери, скоро Медичите решават да разширят сферата си на обществено влияние, като се включат и в политическия живот на Флоренция. Възходът им съвпада с разцвета на Ренесанса и се свързва с покровителството на най-големите италиански творци във времето на небивал възход на науките и изкуствата.
 
В продължение на шейсет години, докато е под управлението на Медичите, Флоренция се превръща във водещ център на хуманистичното познание. Тук се раждат и развиват таланта си гении като Донатело и Брунелески, Ботичели, Микеланджело и Леонардо, насърчавани и предразполагани от хора като Лоренцо Великолепни.

През първата половина на 16 век двама представители на рода достигат до най-високия връх в католическия свят и стават папи – Лъв Х и Климент VII. Така властта на Медичите се разпростира в цяла Европа.

Катерина Медичи става кралица на Франция и в продължение на десетилетия тя фактически управлява страната. По-късно представителка на другия клон на рода – Мария Медичи, също става кралица на Франция. По това време Медичите са меценати и на други прочути художници като Веласкес и Рубенс.

През 18 век Медичите са вече една залязваща династия, доведена от опустошителните амбиции, нечистите методи и разврата до разруха. През 1743 г. последната представителка на рода Медичи, Ана Мария Луиза, оставя завещание, в което се разпорежда всички „галерии, картини, статуи, библиотеки, бижута и други ценности” на Медичите „за благото на народа и за стимул на любопитството на чужденците нищо да не бъде отчуждавано или изнасяно извън столицата или територията на великото херцогство Флоренция”.

 

Сподели в: