Мая Манчева за електронните книги и йогата като изкуство

Интервю с Мая Манчева за електронните книги и йогата като изкуство, специално за читателите на Kafene.bg.

Къде се срещат йогата и изкуството?
Може да се каже, че йогата е вид изкуство, защото притежава силата да променя хората, да ги прави различни, по-истински, по-щастливи, да ги връща или по-скоро да им припомня какви са били.

Много пъти моят учител по йога е споделял, че чрез някои упражнения човек събужда творческия си потенциал. Става много по-продуктивен, творящ, идват му много вдъхновяващи идеи.

Също така си мисля, че голяма част от хората, които се занимават с йога са и хора занимаващи се с изкуство. Например в йога центъра, в който ходя аз, има едно момиче художничка, която преди време направи изложба на всичките си картини, всяка от които е рисувала вдъхновена след йога занимание.

Разкажи ни за идеята и създаването на дисковете с йога-упражнения?
Идеята с дисковете възникна много спонтанно. Моят учител по йога – Никола Змияров преподава йога от над 20 години. През цялото време той е усещал нуждата от видео ръководство и самият той е правил едно-две такива в домашния условия.

Когато спомена, че мисли отново да записва диск на нас със моят приятел и колега Александър Петров ни хрумна идеята, че можем да допринесем към това, като направим продукта професионално. С Ники решихме, че програмите могат да бъдат 4 вида – Универсална програма, Сутрешна и вечерна йога програма, Програма за регулиране на телесното тегло и Програма за Психическо и емоционално балансиране. Те не са взаимосвързани една с друга. Могат да се правят поотделно, в зависимост от необходимостта, която има човек. Музикалният фон е от албуми с музика на Оливър Шанти.

Все повече хора в България практикуват йога, което за мен е много радостно. Тези, които се занимават знаят, че колкото и често да ходят не могат да запомнят всички упражнения и най-вече тяхната последователност, която е от голямо значение. Тези дискове идват на помощ именно тогава. Човек си пуска диск и практикува заедно с учителя. Упражненията са подходящи и за хора, които никога не са се занимавали с йога.

Дисковете се възприемат много добре от хората и със Сашо се шегуваме, че българинът ще стане един истински йогин. (смее се)

Занимаваш се с електронни книги. Защо е трудно пробиването на този формат у нас?
Когато започнахме да се занимаваме с електронни книги в България все още нямаше такъв пазар. Наложи ни се да разясняваме на българските издателства какво е електронната книга и какво трябва да се направи, за да стане от една хартиена книга-електронна.

Нашата платформа стартира месец май 2011 г. и оттогава насам мога да кажа, че развитие има.

Проблемът с пробиването на този формат книги бе продиктуван най-вече от липсата на информация по темата.

От няколко месеца медиите започнаха да публикуват и излъчват образователни материали. Самите ние вложихме много време и усилия в образоване и информиране по темата. Все още имаме потребители, които си купуват електронна книга и след това не знаят как да я четат. Затова сме ние, да помагаме.

Постепенно хората стават по информирани. Когато човек не е запознат с един продукт или услуга той се страхува да го използва.

Мога да направя едно сравнение между Пролетния панаир на книгата и Коледния, който приключи преди две седмици. На Пролетния панаир на книгата много малко хора знаеха какво е електронна книга и ни се налагаше да им разказваме изначално за електронните формати и начина им на използване. На Коледния панаир на книгата клиентите взеха нашата роля и вместо ние да им обясняваме какви са предимствата и основните характеристики на електронните книги те ни обясняваха, че това е бъдещето и горещо се интересуваха от устройствата и местата, от които да си купуват електронно съдържание.

Учудващото за мен е, че от електронни книги и електронни четци се интересуваха и хора, които са по-възрастни. Те споделяха с нас, че са наясно с електронните книги и новите технологии и не искат да изостават с развитието си.

Тази Коледа ще е първата Коледа, в която хората ще си подаряват по-масово електронни четци. (смее се)

Ти самата четеш ли все още и на хартия?
Да, чета. Чета книги, които искам да прочета сега, а те все още не се предлагат в електронен вариант. 

Когато човек има електронен четец му е все по-трудно да се обръща към хартиените книги. Удобството на електронния четец е голямо. Зареждам си много книги, които чета тогава, когато ми се четат. Винаги имам четиво под ръка за уплътняване на свободното си време. Не се грижа дълго време за батерията му, защото тя издържа над 10 000 прелистени страници.

Какво си пожелаваш за 2012-та – за теб и за Biblio.bg?
Пожелавам на себе си развитие, осъзнаване, множество вдъхновения и разбира се осъществяване на хубавите идеи и планове, които имаме за Библио.

На Библио пожелавам да е все така запомняща се марка. Да се развива с темповете, с които се развива до сега, все повече хора да стават наши клиенти и най-вече да са доволни от услугата, която им предлагаме. Пожелавам също така и много съдържание, което да ни осигурят родните издателства.

Повече информация за йога дисковете може да намерите тук: http://simetro.com/index.php/categories/20/

Сподели в: