Мая Донева: "Чайната" във Варна променя животи

"Чайната" ще отвори през октомври във Варна, в една прекрасна сграда – паметник на културата в сърцето на града и ще бъде не само място за чай и сладки, но и място за събития, литературни вечери, следобеди на поезията и така нататък. Млади хора, които са израснали в домове ще могат да започнат работа там, като преди това са били част от менторската програма. "Идеята е "Чайната" да променя живота на тези млади хора. Не искаме да отворим просто едно кафене, а да създадем среда за учене и приемане." – разпалено обяснява Мая Донева. Повече за проекта прочетете в интервюто.
Повече за "Чайната" – тук: ФБ https://www.facebook.com/SocialTeaHouse

Разкажи ни как тръгна идеята за чайната?

От четири години съм доброволец в една доброволческа група – „Розови очила“ във Варна и там всеки вторник и четвъртък правим следобедни ателиета с децата и младежите от домове. За тези години видях много истории и много деца, които в един момент са буквално в безпътица. Когато им се наложи да напуснат дома трябва да се изправят пред много решения, за които не са готови – какво да работя, как да се издържам, как да живея сам и независим. Имах много срещи с младежи, израснали в домове, и щастливи срещи, но и много тежки срещи. След всичките тези преживявания със Стояна Стоева просто седнахме проведохме един много дълъг разговор и решихме, че трябва да направим нещо. И измислихме "Чайната" – идеята няколко пъти се променя, но основата винаги е била една и съща – променяш контекста на деца и младежите от домове, променяш средата.
 
Какво носи "Чайната" за тези  млади хора?

На първо място време и внимание за споделяне и израстване. Подкрепа чрез тригодишната менторска програма и независим живот – както финансово заради предложената работа, така и емоционално заради различната среда. Чисто в човешки план им носи приятно споделено време, приятели и преживявания, които всяко едно обикновено дете и млад човек би искал да му се случат – забавления, игри, грешки от които се учим, поуки.

Кои бяха най-предизвикателните моменти до тук? И на кой етап сте в момента?

Целият проект е голямо предизвикателств о- да убедим обществото и институциите, че има нужда и смисъл да се работи с деца и младежи относно личностно развитие и професионална реализация още когато са тийнейджъри, да мотивираме самите младежи за нещо толкова голямо, да убедим Община Варна да ни предостваи за пет години сграда в центъра на града за "Чайна". Всичко това успяхме да направим за една година с помощта на много партньори, доброволци и приятели. Сега сме на етап на набиране на средства – за да реновираме сградата, за да оборудваме кухнята, салона, семинарната зала за менторската програма. Пишем проекти, писма до спонсори, но най-вече разчитаме, че обикновените хора като нас ще ни подкрепят – през crowdfunding платформата IndieGogo с дарение, или по друг начин, който те са намерили за добре. Но това е общностен проект и той може да стане само с общностен подход и подкрепа.

Колко души е екипът ви?
Всички в екипа ни са доброволци – 24/7. Основният екип сме аз, Стояна Стоева и Лилия Харизанова. Стояна спря да работи за цяла година, за да може да разработим проекта. Лили започна като доброволец в „Розови очила“, но от човек, който само работи с децата стана първо автор на логото на "Чайната", а после и човек, който н помага с crowdfundingа, поддържането на сайта и какво ли още не. Екипът ни е малък, но пък всички горим в това, което правим, защото знаем, че ще промени живота на много деца. И не на последно място – екипът ни са доброволците от „Розови очила“- това са петнадесетина човека, които вече няколко години всеки четвъртък отделят оп два-три часа, за да си играят и да участ с деца без родители – Галя, Ели, Тишо, Иван, Петра,Юлия, Маруф, Гери, Стоян.Мира, Пепи. Рая, Марти. Това са хора, които не са социални работници, но имат отношение към децата без родители защото са хора – сладкарка, инженер, художник, дизайнер, лекар, ученик – това ни е обществото всъщност! Много ги обичам тези хора и без тях никога нямаше да има дори идея за чайна!

Може ли този модел/проект лесно да се мултиплицира?

Чайната е социално предприятие – бизнес с кауза, която хем ще дава първа работа на младежите, хем ще може да изкарва средства, които ще се реинвестират в менторската програма за личностно развитие. Менторската програма може лесно да се адаптира за различни целеви групи- младежи от гета, хора в социални изолация, дори за бежанци. Методологията е разработена за три години и обхваща два основни аспекта – личностно развитие и професионална реализация. В личностно развитие се слага акцент на изграждане на адекватна самооценка, увереност, социални умения, целеполагане и т.н- неща, които обикновено учим със и от семейството и средата си. И искам да уточня, че методологията е разработена така, че говорим за учене чрез правене и учене чрез преживяване, а не за лекции и чинове. Например голямо внимание в менторската програма в модула „Общество“ заема изкуството и доброволците имат ангажимент към младежите да споделят заедно време за театър, изкуство и срещи с поети, композитори и хора, които творят. Освен методолгоията на менторската програма самата "Чайна" може лесно да се мултиплицира. След три години искаме да отвороим втора "Чайна" – моделът вече ще се е доказал и бихме могли да мултиплицираме както в България, така и извън.

За каква България мечтаеш лично ти?

По-възпитана и по-мила. В повече ми идва лекотата и безразличието, с които се нагрубяваме тук. Наистина ми се иска хората малко повече да мислят един за друг и да се възприемат като общност и като цяло.

Пожеланието за всички млади хора, които имат нужда, но няма да бъдат обхванати от вашия проект?

Всеки може да постигне всичко. Не вярвайте на тези, които ви казват, че няма да успеете. Повярвайте в себе си, ценете себе си и се харесвайте!

Сподели в: