Мая Вуковска: Да пиша ми е вътрешна потребност

Ст. ас. Мая Вуковска е щатен преподавател по английски език към катедра "Международни отношения" към Правно-исторически факултет (ПИФ) на ЮЗУ "Неофит Рилски". Освен това тя е временно изпълняващ длъжността ръководител на Норвежкия академичен център.

Мая Вуковска е автор и на няколко романа, сред които са заглавията "Unplugged" и "Роман с ключ".

Кое Ви провокира да пишете?
Нищо конкретно (още повече, че не се налага да пиша срещу заплащане). Това е вътрешна потребност. Прилича на глада към определена храна. Или нуждата да си измиеш зъбите преди да си легнеш. Трудно е за обяснение.

Задължително ли е съществуването на един текст в книга? И кое е най-трудното от този процес по създаването на книга?

За отговора на този въпрос привържениците на различните школи в литературознанието биха не само поспорили доста, но дори биха се хванали за косите. Моето скромно мнение е, че текстовете са толкова, колкото са читателите.
Ако си талантлив писател, не би трябвало да изпитваш каквото и да е затруднение при създаването на един художествен текст. На тези, които твърдят, че им е отнело месеци и години, за да “родят” някоя творба, трябва да се гледа по-скоро като на родилки, отколкото като на хора, за които писането е призвание.

Имате свободно отношение към публикуването в Интернет. Как гледате на авторските права?
Едва ли някой ще запляска с ръце от радост, ако види свой текст, публикуван под името Грую Груев, затова е важно всеки автор да защитава правата си над даден ръкопис. А що се отнася до публикуването в Интернет, наистина съм “за” с оглед на факта, че все повече хора търсят и четат книги в нета. Аз лично обаче предпочитам книжния вариант. Някакси не е удобно да си вземеш лаптопа в тоалетната или във влака, докато някоя книжка джобен формат винаги върши перфектна работа в такива случаи.

Смятате ли, че клишето “мишката ще изяде книжката” има основание да битува?
Не.

Любими Ваши автори от съвременния литературен подиум у нас?
Не чета български писатели. Не искам да звучи високомерно – просто това е факт.

Какво четете в момента?
В момента чета новия роман на Ник Хорнби на английски.

Изкушена ли сте и от други изкуства?
От всички, разбира се, но само като консуматор.

Какво си пожелавате?
Да се преродя в мъж от богато скандинавско семейство с авоари в швейцарски банки.

Сподели в: