Маша Илиева ще представи в събота книгата си "Моят балет"

Съботно детско матине с Маша Илиева и книжката "Моят балет" ще се състои на 31 май 2008 г. от 11 часа в зала "Отворено общество" на НБ "Иван Вазов"- Пловдив, съобщиха от ИК "Жанет 45".

Очарователна книжка, написана от Мария Илиева (повече популярна като Маша Илиева), която с непретенциозни средства не само ни запознава с изкуството балет, но ни разказва и за това колко много труд стои в отстоянието между детската мечта на всяко момиченце да стане “барелина” и званието “прима балерина” на Националната опера и балет.

Като всички автори досега Маша Илиева лично ще чете от книжката си, ще разкаже за нейното създаване, ще отговаря на въпросите на своите малки и големи читатели и почитатели и, разбира се, ще раздава автографи.

Освен това нейни възпитанички – балерини ще ни покажат какво е балет и "има ли той почва у нас".

Мария (Маша) Илиева е родена в София. Започва да се занимава с балет от 8-годишна. На 10 години е приета в Държавното Хореографско Училище – София в класа на примабалерината Цвета Джумалиева. Следващата година Маша е изпратена като особенно талантливо дете да продължи образованието си в световноизвестната Академия “Ваганова” в Санкт-Петербург (тогава Ленинград). В продължение на 7 години нейни педагози са били – Мария Боярчикова, Людмила Белская, Ирина Трофимова и известната руска балерина и педагог Фея Балабина.

След завършване на образованието си е приета в кордебалета на Софийска Народна Опера. Още от първия сезон й е поверена солова изява в балета “Дон Кихот”. През следващите години танцува солà във всички балети от репертоара на Операта.
Печели конкурси в Добрич – национална среща на младите таланти – 1985 г. и Варна – 86 – международен балетен конкурс. Следва първата главна роля – Маша от балета “Лешникотрошачката”, където е избрана лично от Юрий Григорович (тогава директор на Болшой балет), за премиерния спектакъл.

От 1990 г. Маша Илиева е назначена за примабалерина. Оценена е от публиката и критиката като балерина с изрядна техника и особенно силно артистично присъствие. Създава по свой начин образите на Одета – Одилия, Жизел, Силфида, с което допринася за осъвременяването на тези роли. Най-добрите й роли са Жизел, Китри – "Дон Кихот" и мадам  Ортанз в "Зорба гърка".

Паралелно със сценичната си дейност Мария Илиева се изявява успешно и като балетен педагог. Нейни ученици печелят престижни награди в Люксембург, Варна, Добрич.

От 2000 г. е магистър по балетна режисура и педагогика. Води лекции в Държавна музикална академия – София.
В периода 2001-2003 г. е художествен ръководител на Националния балет – София. В този период българскят балет за първи път се среща с творчеството на Баланчин, поставя се оригиналната постановка на “Силфида”, дава се възможност на млади хореографи да творят на професионална сцена.

През 1995 г. създава своя балетна школа "Маша Илиева".
През 2000 г. регистрира трупата "Младият балет на България", с която осъществява няколко турнета в страната и едно участие на фестивала "Охридско лято" в Македония.

Сподели в: