Маша Илиева се сбогува с публиката в спектакъл бенефис

Примабалерината ни Маша Илиева ще направи своето финално прощаване с публиката, която я обожаваше повече от 20 години, в бенефис в Софийската опера.

Маша ще изиграе последната си роля като примабалерина в "Силфида" по музика на Херман Льовенскьолд. Но нашата прима няма да спира да се занимава с балет и преподавателска дейност, която споделя, че много обича. "Бенефисът ми ще е едно прощаване с публиката", като примата споделя, че трябва да се дава път на младите таланти у нас, за които ситуацията е много тъжна. Поради нерешения проблем с късното пенсиониране на балетните артисти, младите танцьори не намират начин да се реализират. Докато изчакат по-възрастните артисти да стигнат заветната пенсионна възраст от 57 години, "младите" танцьори вече са на по 36-37 години, когато балетът вече няма нужда от тях, споделя болката на балетните ни артисти Сара-Нора Кръстева, зам-директор в Националната опера в София.

На 29 април (сряда) 2009г., когато е международният ден на балета, Маша Илиева ще изиграе бенефиса си с ролята, донесла й много успехи в кариерата – Силфида от едноименния балет. На сцената на Софийската опера ще й партнират Никола Хаджитанев, Иванка Касабова, Екатерина Станимирова, Георги Аспарухов. Диригент на спектакъла ще е Борис Спасов.

Мария (Маша) Илиева започва да се занимава с балет от 8-годишна възраст. На 10 години е вече приета в Държавното хореографско училище – София, в класа на примабалерината Цвета Джумалиева. По-късно Маша заминава за Санкт Петербург, където в продължение на 7 години учи в Академия "Ваганова".  След като завършва образованието си, е приета в корде балета на Софийската опера. От първия й сезон й поверяват солова роля в "Дон Кихот". В шеметната й кариера, продължила повече от двайсет години, Маша Илиева изиграва прекрасни роли в спектаклите "Лебедово езеро", "Лешникотрошачката", "Жизел", "Зорба гъркът" и много други.

Паралелно на балетната си кариера, Маша не спира да предава опита си на по-младите от нея артисти. Преподава в Държавната музикална академия, няколко години е ръководител на Национален балет-София. През 1995г. създава собствена балетна школа "М.Илиева". През 2000г. създава трупата "Младият балет на България", с която осъществява няколко турнета в страната.

Не пропускайте спектакъла – бенефис на примабалерината Маша Илиева ще се състои на 29 април 2009г. на сцената в Софийската опера.

Сподели в: