Масов поход до Черни връх обединява туризъм и история

На 17 януари ще се състои масов поход до Чернин връх. Поводът е отбелязването на 120 години след изкачването на върха от големия български писател Алеко Константинов и поставянето на началото на организирания туризъм в България.

Тръгване и маршрут:
Сборен пункт, от където всички желаещи да се включат, ще започнат заедно изкачването, е последната спирка на автобус #93 – „Лифт Драгалевци“.

Тъй като началният час е 8:00, тези, които ще използват автобуса, за да се придвижат до сборния пункт, могат да бъдат в 7:20 на автостанция „Хладилника“, където заедно с част от екипа на „Българска история“ организирано ще пътуват с градския транспорт до спирка „Лифт Драгалевци“. Първият автобус ще тръгне в 7:30, а вторият в 7:50.

Продължителността на прехода е 4-5 часа в едната посока. Участниците ще имат възможност да изберат дали да използват лифт на качване или слизане, като предварително е ясно, че главната група ще се предвижва пеш по време на изкачването и ще използва лифта на слизане.

Според прогнозата за времето, условията ще са относително благоприятни, предвид зимния сезон. Въпреки това, организаторите отправят призив никой да не подценява планината и опасностите, които тя крие, и всички, решили да вземат участие, да предвидят удобно и топло облекло.

Организатор е екипът на "Българска история". Събитието ще се проведе за втора поредна година по случай 152-годишнината от рождението на писателя. Идеята на организаторите е изкачването да се превърне в традиция, целяща да обедини любителите на туризма в България около историческите ценности и знания, които могат да бъдат придобити в условията на отдих и опознаване на природните блага на страната.

През 2014 година, над 250 души се включиха в изкачването на Черни връх в памет на Щастливеца. Тук може да видите как протече събитието и с какви спомени останаха участниците: https://www.youtube.com/watch?v=YsJ3GQroPv0.
Екипът на „Българска история“ призовава всички любители на планината и историята да се включат в авантюристичната инициатива, целяща да обедини много хора в името на един велик творец.

Телефони за връзка:
0878 85 35 20 – Иван Кънчев
0876 231 054 – Марио Мишев

Сподели в: