"Масичке, дай да ям!" – изложба, популяризираща чешкия дизайн

През време на отпускарското лято, когато пътуваме повече, отколкото през цялата година, има опасност да пропуснем някои заслужаващи си културни прояви в София. Това е причината да ви подсетим за изложбата "Масичке, дай да ям!" (Stolečku, prostři se!), в Чешкия културен център, която продължава до 31 август.

Изложбата отразява специфичния свят на чешките приказки, които привличат публика от цял свят и също като дизайна се стремят да предизвикат емоция. По нетрадиционен начин инсталацията представя подборът на чешкия дизайн и куратор Михаел Вашку от Czechdesign – неправителствена организация , създадена през 2003 г. с цел насърчаване и популяризиране на чешкия дизайн.

Пътуващата изложба
на съвременен чешки дизайн е включена в програмата на петото поред издание на международния фестивал за дизайн и визуална култура Sofia Design Week (21.-30.6.2013). 

Чешките приказки са високо ценени, заради своята специфична проникновеност и оригиналност. Филми като „Три орехчета за Пепеляшка“ (1973) са спечелили сърцата на деца и възрастни от цял свят. Отразяват се спомените от старите времена и създават мечтана представа, която не е само реакция на филмовата сцена, но ни показва здравата основа от идеи и сценарии.

Приказките носят нашата колективна европейска идентичност. Техният образен език изразява грижите, притесненията и радостите на предците ни, използва архетипни образи, които често крият някоя мъдрост. Не поставят на децата ограничения във въображението, затова и те толкова много ги харесват. Именно приказките са отражение на детския вътрешен свят. Няма смисъл от логично обяснение на приказките. Тяхната цел е да провокират чувствата на зрителя, най-вече в сърцето му. Затова нищо чудно, че могат да бъдат асоциирани с дизайна.

Дизайн не означава оптимизиране на традиционните изделия, които биха се отличавали със своята функционалност. Точно обратното, дизайнът въздейства върху наблюдателя, както приказката върху слушателите. Целта на дизайнерите не е само да създават обекта, но главно той да бъде причина за емоции. Понякога е достатъчна съвсем опростена идея, друг път непонятна сложност. Смятам, че като цяло чешкият дизайн и конкретно изложените предмети, подобно на приказките, са изпълнени с емоции и романтика. Общото между тях е повтарящото се чувство на радост винаги, когато дизайнът се появява пред очите на човека, както нестихващото желание на децата да чуят отдавна позната приказка отново и отново "

Михаел Вашку, куратор

 Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата на ЧР и с подкрепата на Генералния партньор на мрежата Чешки центрове "Старопрамен".

Сподели в: