Мартин Ралчевски за книгата "Алкохол" на Калин Терзийски

Писателят Мартин Ралчевски споделя мнението си за книгата "Алкохол" на Калин Терзийски.

Изумен съм от честността и смелостта на Калин да напише толкова много лоши неща за себе си без да бъде изобщо фалшив. Както и, че смело споменава на няколко пъти, че е християнин. Последното, без да го вменява ни най-малко, личи при задълбочения прочит на книгата.

Повечето днешни книги, до голяма степен са пълни с ненужна баластра. Тази обаче е различна. Тук има много философия. Много простота, но не и простащина.

Ако сравня Терзийски с най-продавания български автор Карабашлиев, трябва да дам на Терзийски три пъти по-висока оценка, поради една проста причина – защото тук няма поза. Липсва и то напълно, дори опита, да се впечатли по какъвто и да е начин читателя.

Докато четях "Алкохол" се сетих и за един друг българин, убит преди няколко години – Георги Стоев. Той също, като Терзийски беше смел и открит човек, толкова смел, че беше убит заради смелостта си, която намери израз в книгите му.

Човек е склонен понякога да мисли, че в днешния ден всички политици, общественици, и особено писателите са сякаш лицемери, но всъщност не е така. Има и изключения.

Няма как един писател като Терзийски да не успее и да не бъде, може би дори писател номер 1, защото е до болка открит и има голям талант. Тези две комбинации, плюс вярата и скромността му, правят творчеството му великолепно. Забележете какво правилно усещане има за дарбата си, както и каква безмилостна оценка към себе си:

„Можех да си кажа, че съм герой, че съм чудесен… Но кажех ли си така, веднага щях да се превърна в една самозабравила се самоуверена свиня, както повечето ни съвременници. Това можеше да се случи. Това се случваше на повечето ми връстници, забравили самата идея за смирението и скромността“ (цитат от романа, с. 342).

С радост бих прочел и други негови книги, в които очаквам, както това се случва при почти всички велики хора, той да направи постепенен завой от злобата и пошлостта на днешния ден по посока на вечните ценности, като вярата в Бога и смисъла на човешкия живот.

Мартин Ралчевски

www.ralchevski.blogspot.com

Още на Kafene.bg:

"30 паунда" новият роман на Мартин Ралчевски

Романът „Алкохол” на Калин Терзийски и Деяна Драгоева

Калин Терзийски: Човек никога не трябва да се замисля защо прави добро

Калин Терзийски за щастието и новата си книга

Сподели в: