Мартин Кръстев – с първа самостоятелна изложба у нас

Самостоятелната изложбата на Мартин Кръстев "Пет кратки етюда за живописта" ще бъде открита на 1 ноември 2008 г. софийската галерия "Астри" (ул. "Цар Самуил” 34).

Мартин Кръстев е роден в София през 1953 година. Обучението му преминава първо през софийската художествена гимназия, а после и през НХА "Николай Павлович” в класа на Проф. Поплилов.

От 1983 година сцена на живота и творчеството му става Атина, Гърция. След много събития, десетки изложби в далечни страни – сега Мартин Кръстев прави първата си самостоятелна изложба в България. Усещането за корените, София от детството и нетърпението да се завърнеш на любимо място са в началото на тази изложба. Пет теми, пет фрагмента от тях – като "Пристигащи и заминаващи”, "Хляб и труд” маркират дългия разказ, който предстои.

С много участия в общи изложби в различни балкански страни (Гърция, България, Сърбия и др.) и с тринадесет самостоятелни изложби Мартин Кръстев се откроява като художник със самобитен стил на тематична и цветова палитра. Неговите платна излъчват неподправена атмосфера на топлина, радост и размисъл.

Самостоятелните изложби на художника започват преди близо дванадесет години с една фотографска изложба (1996). Последва и първата самостоятелна изложба с живопис "Петте кьошета” (2000). След пътешествията по морета и по пристанища с "Тръгвания & Пристигания” (Арго, 2002) и "Очаквания” (Конди, 2003), след моментите на размисъл с платна на невинни детски фигури и икони в "Етюди в храма” (Никозия, 2005), и след пътуването в безгрижното детство с веселите игри в "Училищния двор” (Арго, 2007) Мартин Кръстев се завръща у нас с новата си изложба, която ще продължи до 22 ноември 2008 г.

Сподели в: