Мартин и Самуил от Nordic Soundscapes

Запознайте се с момчетата, стоящи зад пулта на Nordic Soundscapes – Мартин – martin (LMEY) и Самуил – sayulke (Мелформатор) са едни от най-свежите български диджеи, които могат да превърнат всяко едно парти в паметно преживяване. Говорим си с тях след щурото четвърто издание на Nordic Soundscapes, което заформиха на 25.03 в столичния Tell me bar – вижте какво ни разказаха те за музиката в живота си и българската диджей сцена.

Здравейте! Разкажете повече за себе си – кога музиката започна да ви вълнува и кога разбрахте, че тя ще се превърне във ваша професия?

С: Абе, професия още не е, по-скоро странично занимание. Работя все по-сериозно и усилено, да я превърна в професия, но както всички неща иска време. Вълнува ме още от дете и продължава все повече. Нямам ден без музика, а голяма част от дневната доза са нови неща, които слушам за първи път.

М: Харесвам разнообразието, а с времето минах и през много стилове музика. С много слушане, човек си изостря слуха и започва да слуша по-изчанчени работи. Аз съм така. Това за мен не е професия, а хоби. Харесва ми най-много да намирам песен, която след това хората да си я тананикат, да си я слушат или да я постват във фейсбук 🙂 …там каквото решат.

Скандинавската сцена, на която беше посветено и партито на 25.03, е една от най-силните в цял свят – как оценявате развитието й последните години?

С: Скандинавците определено са практични хора и се справят добре не само с музиката, а и с живота като цяло. В последните 3-4 години излезе голямо количество добра музика от севера, някои банди даже бих казал са определящи за жанра си, като Kiasmos и Samaris например.

М: Слушаме много такава музика. Последно време има банди и изпълнители, които леко изменят скандинавското звучене към по-поп такова. На мен това ми харесва, защото достига до повече хора и се харесва. Споменатите банди от Самуил са страхотен пример за това.

Състоя се вече четвърто парти Nordic Sounscapes – какво смятате за българската публика, умее ли да се забавлява и да реагира на музиката?

С: Забавлението е различно за всеки. Някои хора обичат да танцуват и да скачат, други предпочитат разговори и запознанства. Определено има хора, които идват специално заради музиката и се интересуват повече от останалите (някои даже пеят), но мисля че масово българската публика е слабо активна в клубно отношение.

М: Музиката, която ние подбираме на пръв поглед е широко известна и мисля, че от предните партита лесно се хваща ритъма от хората. Харесвам Nordic Soundscapes именно и заради хората, които идват. Те са яки и знаят, че ще чуят нещо познато, нещо което не са чули и ще им хареса и нещо леко изчанчено 🙂 А генерализация за българската публика не мога да правя. Има много готини хора, които слушат добра музика, но не винаги могат да са навсякъде, за да огреят всяко едно парти, концерт или фестивал.

Как ви се струва DJ нивото у нас – с кои български диджеи сте работили?

С: Нивото определено е по-ниско от това в Европа и развитите страни по света, та даже и в съседните държави. Повечето хора все още мислят, че „dj”е човек, който пуска музика по сватби и кръщенета, а каквато публиката – такива и dj-ите.
Разбира се има и крайни изключения, като световно известните продуценти и dj-и KiNK и Stefan Goldmann, но те по-скоро оперират извън страната. Аз лично се кефя на техно момчетата от [бетон], които даже си организират сами събитията, продукцията на 1000 names също е на международно ниво, а от хората, с които съм пускал най-се кефя на Fonoteka Elektrika.. и Мелформатор (разбира се, хехе).

М: Аз малко по-смирено да кажа, че не мога да давам оценка за DJ нивото. Пак казвам, за мен това е хоби и като такова, се опитвам да го правя за удоволствие. Ако може да се каже колаборация – два пъти в Пловдив направих live с Parsifal от Brussels Pony Club и мисля, че се получи много добре. Той има много добър глас и мился че може да бъде световно известен изпълнител. Той почти си е де… Като DJ-и повечето сме приятели и само си организираме партита на нестандартни места.

Какво се случи на партито в събота? Нетърпеливи сме за подробности!

С: Експериментирахме с разни интересни ремикси на поп парчета, а към 3-4ч. стана по-тежко, хаха. Хитовете също присъстваха.

М: Добрата саундсистема в Tell Me Bar беше от голямо значение. С времето желанието ми се насочи към това да чуваш всички звуци от дадена песен. Всеки един малък звук ми се ще да се долавя от хората.

По какви бъдещи проекти работите, какво да очакваме от вас?

С: В момента съм се съсредоточил върху Nordic Soundscapes, готвим интересни събития за лятото. А иначе с Мелформатор също работим по няколко идеи, но всичко с времето си, следете из интернет пространството.

М: Май месец отваря FLUCA Austrian Cultural Pavillion до artnewscafe, ще се случват интересни неща там. Иначе май май предстои All Together Now, ама това е още тайна.

Сподели в: