Марта Боянова представя Великденска изложба живопис "Картини рисувани по пътя"

"Картини рисувани по пътя" е изложбата на художничката Марта Боянова, която може да видите до 30 април в музикален център "Борис Христов" в София.
 
Музикалният център „Борис Христов вече от седем години се е превърнал в средище на изкуствата и съчетава прекрасни изложби на сполучливо подбрани художници с чудесни концерти. Тук Марта Боянова се изявява за втори път.

Изложбата „Картини рисувани по пътя” е шестата самостоятелна проява на талантливата художничка и  е замислена като живописни дневници от пътувания и гостувания. В картините е отразено моментното впечатление паралелно с вечните стойности на изкуството. В един цикъл от експозицията живописните творби са вдъхновени от шедьоврите на световната и българската архитектура. Така, че те се явяват превъплъщение на един вид изкуство в друго. Платната носят атмосферата на мимолетното изживяване и почувстваното настроение на натурата, попаднала в капризите на светлината и природните особености. Затова авторката е подбрала изразни средства адекватни на чувството на лекота и въздушност. Това са освен маслото, акварела и пастела.

Марта Боянова е от малкото художници, рисуващи по натура. Когато е на ново красиво място авторката иска да го сподели с белия лист и по този начин с нас, зрителите. В нейните пейзажи виждаме Метеора, Кавала, Тасос, Брюксел, Брюж, както и манастири в България. Тя предава архитектурата и природните мотиви от интересни гледни точки и от личен специфичен ъгъл, което издава неусетно присъствието на художника по незаангажиращ и ненатрапчив начин. 

Виждаме и друга любима тема покривите на големият град, видяни от птичи било от офиса – работното място, било от прозореца на ателието. Интерпретацията е импресионистична преобладаващо в топла гама и ведро настроение. Картините на Марта ни заразяват със спокойствие и внасят тишина и уравновесеност в забързаното ни ежедневие.

Връщайки се на любимо старо кътче Марта – много често това е къщата й в Левски, тя и чрез нейният поглед и ни ние го виждаме всеки път от нова гледна точка. Интересен е въпроса за връщането към корените ни, бягството от напрегнатото ежедневие на забързания, шумен и мръсен град и като контрапункт на него безвремието на малкото селище. Но трябва да уточним – независимо от обекта на вдъхновение Марта Боянова винаги го вижда в романтична светлина и жизнерадостни багри, облян от светлина и ведро настроение, носени от нея самата…

Всички етапи от досегашното творчество на Марта Боянова демонстрират, че тя е изградила един личен стил и го следва в своето творчество. Тя  рисува нежно и леко по отношение на изразните средства,без разточителство на материала. Създава една трептяща среда в топли гами. Такава е и в настоящата изложба в трите тематики – архитектурен и природен пейзаж и цветята.

Нейните цвета също са нежни и деликатни, изградени от чувства и настроения, сякаш непипнати с човешка ръка и четка. Рисувани на пленер изграждат въздушен свят от реалност и фантазия, светлини и сенки.
Изложбата „Картини рисувани по пътя” на Марта Боянова е резултат от пътувания и оставения от тях свеж незабравим спомен в съзнанието и ни дава възможност да отнесем частица красота и спокойствие, породено от съпреживяването на природата и атмосферата на големия и малкия град.

Вижте още:
Мечки с послания за мир и толерантност гостуват в София 

Сподели в: