Марк Шагал и Ролан Удо в НГЧИ

На 19 март 2008 г. /сряда/, 18.00 ч., Националната галерия за чуждестранно изкусво отново ще представи  художествени творби на световни майстори от своя Фонд. В  „Нова зала” на галерията публиката ще има възможност да се запознае с две колекции:

Графични творби на Марк Шагал – линия, слово, цвят
 
Колекцията се излага за първи път и включва девет творби на автора. Националната галерия за чуждестранно изкуство се гордее, че притежава, макар и малко, графични произведения на Марк Шагал. Няколко от изложените творби от библейския му цикъл, върху който той работи от 1954 до 1967 година. Галерията  притежава и една творба по  романа „Мъртви души” на Гогол.

Лириката в представените стихове на Марк Шагал и на  Блез Сандрар са естествено обогатяване на духа на произведенията от камерната колекция.

Ролан Удо – живопис

Изложбата включва 38 живописни творби и се показва като цялостна колекция за първи път от 10 години. Тя се посвещава на 110 – годишнината от  рождението на художника.

Галерията притежава значителна колекция от негови творби, каквато едва ли съществува в друго музейно пространство. Част от картините са изложени в самостоятелна зала от постоянната експозиция и са добре познати на зрителите. Сега, след повече от две десетилетия от основаването на галерията,  те могат да се запознаят с останалите работи от Фонда, които са вече реставрирани и приведени в експозиционен вид.

Изложбите се организират съвместно с Френския културен институт в София в рамките на програмата, посветена  на  Международния ден на франкофонията 20 март.
   
       
                        

Сподели в: