Марк Нопфлър ще зарадва почитателите си с концерт у нас през 2013

Концертът на Марк Нопфлър в България ще бъде част от неговото Европейско турне по повод издаването на най-новата му солова продукция “Privateering”, която излиза днес на музикалния пазар. Турнето ще започне през април 2013 и ще обхване 25 страни с 72 концерта.

Световнопризнатият китарист, певец, композитор и продуцент Марк Нопфлър е създател и лидер на „Дайър Стрейтс” – една от най-нашумелите рок групи на 80-те години на миналия век.

Основният „двигател” на „Дайър Стрейтс” оставя свой персонален отпечатък върху цялото творчество на групата. С характерния си китарен почерк, изключителни супер-хитове и пулсиращи рок рефрени, „Дайър Стрейтс” печелят признанието на хиляди фенове и от двете страни на Океана.

Паралелно с творчеството си в групата, Марк Нопфлър развива и супер успешна солова кариера, естествено продължение на изключителния музикален талант на артиста. Нопфлър прави множество съвместни проекти със световноизвестни музиканти, като Боб Дилън и Ранди Нюман, както и богата филмова музика към едни от шедьоврите във филмовото изкуство – Local Hero, Princess Bride и A Shot at Glory.

Първият солов албум на Марк Нопфлър Golden Heart излиза през 1996 г. През първото десетилетие на 21 век той е обхванат от истинска творческа треска. Издава цели 7 солови студийни албуми към Universal Music. За своето невероятно творчество и принос към световната музика мега звездата печели Грами в четири различни категории – най-престижният приз за всеки музикант. Наскоро китаристът беше удостоен с наградата за цялостно творчество Ivor Novello Awards (най-високото отличие за създателите на песни във Великобритания). През цялата си забележителна музикална кариера, Нопфлър е продал над 120 милиона копия от албумите си.

Най-новият, осми поред, солов албум на легендарния китарист Privateering, съдържа 20 съвсем нови песни и е първият двоен в цялата му кариера. „ Колкото повече остарявам, толкова повече ми се пишат песни – споделя Нопфлър – Наслаждавам се на целия процес, писането на песни, записите и изпълненията им на живо. Имам толкова много идеи за нови парчета, че почти се препъвам в тях.“

На концерта си в България Марк Нопфлър и 8 – членната му група освен новия албум ще изпълнят повечето от най-големите си хитове. "Хитовете на Dire Straits са оставили значими следи в живота на доста хора. Разбира се, ще изсвиря тези песни по нов и различен начин. Променил съм ги малко, за да звучат жизнено и съвременно. Има и неизменни части като суинговата тема от “Sultans”, ако не изсвириш това парче, точно по този начин, светът няма да бъде същия за много хора – шегува се артистът – всъщност обичам да свиря старите си песни. Написал съм ги, хората искат да ги слушат. Това е.“

Билетите влизат в продажба в мрежата на "Тикетпро" от 10 септември, понеделник. Цените им ще са 50, 60, 80, 90 и 100 лв. Предварителна продажба онлайн ще се осъществява от днес, 3 септември, чрез Ticketpro.bg.

Сподели в: