Марк Нопфлър с албума Kill To Get Crimson

"Kill To Get Crimson" е последният албум в изумителния каталог на Марк Нопфлър. Кратка музикална новела, в която има роли за художници, улични певци, танцьори и героични губещи. Едно музикално пътуване през фолка до рок енд рола, от китарите на първите музикални идоли до акустичното британско звучене, характерно за творчеството му. Уникален синтез между струнното звучене на един от най-великите британски китаристи и акордеон, флейта и цигулка.

Проектът е създаден заедно с екип първокласни музиканти, сред които са и дългогодишните сътрудници на Марк Нопфлър – Гай Флечър и Чък Айнлей. Докато Нопфлър черпи вдъхновение от музиката на старите герои Ханк Марвин и Дуейн Един, той включва в албума и доста традиционни инструменти. Музикантите, които участват в записите, са акордеонистът Иън Лоутиън, с когото Нопфлър работи по саундтрака на “A Shot At Glory” (2002г) и цигуларят Джон МъкКъскър, известен от работата си с Кейт Ръсби.

Името на албума идва от цитат от една от песните в него – “Let It All Go”. “Тя е за един художник, който казва: „Бих убил, за да имам кървавочервено на палитрата си” – обяснява Нопфлър. Историята е поглед върху това как рисуването превзема живота ти. Текстът е за реален художник, живял в края на 1930, военно време”.

Нопфлър създава своите сценарии като писател, но не винаги ще получите обяснение на текстовете му. Като повечето велики автори на песни, той определя писането като мистичен процес, който не се поддава на определяне. „Понякога се вдъхновявам от истинския живот и реални хора, а понякога – от нещо, което съм прочел, видял или чул. Може да са само моменти, а може и цели фрагменти” – споделя Нопфлър.

„Не обичам да ставам твърде пояснителен, когато говоря за песните си, защото през цялото време човек търси нещо, за което не е много сигурен какво точно представлява. Или забелязвате как, опитвайки се да обясните нещо, вие всъщност постепенно го разкривате. Така понякога осъзнавам какво всъщност правя. А понякога нещата придобиват смисъл много след това”.

Обложката на “Kill To Get Crimson” e “картина, рисувана през 1958. Тя е за едно момиче, което иска да си купи червен скутер. Това беше модно тогава, но нищо не се е променило до днес. Аз си купих червен скутер. Изглежда същият, това е невероятно. По това време бях дете и голяма част от албума е вдъхновен от моменти от тогава. В звуково отношение  се опитах да обвържа тези моменти, които са всъщност фолклорна музика, с електрическа китара. С други думи, това което правя, е да опиша моя път”.

Този път Нопфлър записва албума си в създаденото за целта студио Бритиш Груув, което е наполовина негово. „Преди записвах голяма част от нещата в една стая. Но само когато строителите наоколо не работиха или не прелитаха самолети. Беше много неудобно място за работа, затова реших, че е крайно време да вляза в нормално студио. Направихме го по подобие на онази стая, защото с времето се научихме да извличаме определени звуци от там. Стана фантастично студио. Така използвам най-доброто от старите технологии заедно с най-доброто от новите”.

Сподели в: