Мария Христова открива във Варна изложбата си "Безплътност"

Изложбата "Безплътност" на художничката Мария Христова ще бъде открита днес в 18:30 часа във варненската галерия "Актив арт" (ул. "Дунав" 5). Това е втората й самостоятелна изложба.

Експозицията съдържа 23 творби. Голото тяло е от предпочитаните сюжети на авторката, както цветята и абстракциите. Идеята за голото тяло се е зародила с участията на художничката  в годишните изложби на Сдружението на художниците – Варна и продължава
е предизвикателство за нея, твърди тя. Предпочитаната й техника са сухите пастели. Обича да експериментира, като ги комбинира с акрилни бои, темпера и релефни основи. В експозицията намират място и абстракциите, и цветята в акрил, и масло.

Благодарение на инициативата “Автопортрети на варненските художници” на галерия Актив арт  у мен се породи желанието отново да рисувам лица, които могат да се видят в експозицията в Токуда банк, казва Мария Христова. Експозиция е озаглавена "Безплътност", заради убеждението, че всяко произведение е плод на духовна енергия. Цветовете и формите са посланието на авторката към света.

Изложбата може да бъде видяна до 23 юли 2008 г.

Мария Христове е одена през  1981 г. Живее и работи във Варна. Завършила е Хуманитарна гимназия "Константин Преславски", профил Изобразително изкуство в ателието на Михаил Коевчинов. Ученичка е още на Кирил Янев, Светлин Ненов, Борислав Кузманов, Стефан Радков, Венелин Божидаров. Завършила е магистратура "Инженерен дизайн" в Технически университет – Варна. В момента работи като дизайнер, но намира време и за творчески изяви.

Творби на Мария Христова са притежание на частни колекционери у нас и в чужбина.

Сподели в: