Мария Христова: Изкуството е в сърцето и в душата ми

Къде е мястото на изкуството във Вашия живот? Основно професия, хоби или и двете
В сърцето и в душата ми. За мен изкуството е едно от най-важните неща в живота. Занимавам се с рисуване от съвсем мъничка. Спомням си как прерисувах всичките си детски книжки с животинки и си измислях всякакви човечета. И как мама всяка седмица ми купуваше нови блокчета, защото старите бяха изрисувани.

За мен изкуството е и двете. Любовта ми към рисуването се зароди още когато бях малка, прерисувайки всичко, което можех, върху хвърчащи листчета, салфетки и каквото ми попаднеше в ръчичките. Изкуството вече беше част от мен. Знаех, че искам да рисувам, както и че искам то да бъде не само хоби, но и моя професия! Исках да сме свързани завинаги. Завърших Национално училище за изящни изкуства "акад. Илия Петров" – специалност графика, а след това Национална Художествена Академия за изящни
изкуства – бакалавърска и магистърска степен – графика. Продължавам да се занимавам с изкуство и се надявам да имам възможността да го правя цял живот.

Според Вас има ли шанс българските артисти, в частност художници, да бъдат по-добре признати, по-видими, по-добре разположени в обществото ни
Искрено се надявам това да се случи, ние българските артисти да бъдем признати и да заемем мястото, което ни се полага в обществото. Надявам се, хората да започнат да ценят повече изкуството, да отделят повече от времето си и да имат желание да посещават изложби и други културни мероприятия. Както и се надявам ценителите на изкуството да подпомогнат и подкрепят младите творци,(като мен), защото пътят, който сме си избрали да следваме в живота, не е лесен, но е прекрасен – да бъдем художници, да бъдем свободни творци.

За какво мечтаете? Къде бихте искала да изложите свои картини?
В мечтите си…там си позволявам пълната свобода! Мечтая без граници. Но все пак, от много време имам една огромна мечта и се надявам да я осъществя някой ден. Накратко – иска ми се един прекрасен ден да си сложа раницата на гърба и заедно с най-добрите ми приятели да си направим дълго мечтаното от мен трипче, из най-красивите и екзотични места по света, все още недокоснати от човешката ръка. Искам да напълня душата си с тези прекрасни гледки и да ги запечатам там завинаги.

Естествено,като всички художници и аз мечтая моите картини да бъдат изложени в най-престижните галерии,посещавани от истинските ценители на изкуството. Така шансът ми да бъда забелязана и оценена ще е много по-голям.

Коя е картината, която още не сте нарисувала?
Всъщност,това е въпрос, на който все още нямам отговор. Но много се надявам това да е тази картина, която ще ме направи известна, и тя да се появи скоро на бял свят!

Вашето пожелание за читателите на Kafene.bg.
Моето пожелание за читателите на Kafene.bg, е може би твърде банално, но според мен най-важното. И то е – Бъдете живи, здрави и щастливи! Следвайте мечтите си и се борете, за да ги осъществите!

Сподели в: