Мария Станишева за проекта Между земята и небето

Интервю с Мария Станишева за проекта Между земята и небето. 
  
От къде дойде идеята, как реши да работиш върху този проект?
 
Когато пристигнах в Ню Йорк миналата година, една от темите, които ми се сториха интересни бяха индианските резервати. Малкото, което знаех за американските индианци беше от книгите и уестърните. Когато започнах да проучвам, разбрах повече за историята зад създаването на резерватите и големите социални проблеми, с които се борят хората в тях: бедност, безработица, алкохолизъм, абстиненции, домашно насилие. Цялата ми романтична представа се срути.

Опитах се да науча малко повече и за начините, по които индианците се мъчат да запазят традициите си. Така се запознах със семейство Филипс – по време на малък ритуал във Вашингтон. Те силно ме впечатлиха с историята си и с упорството да интегрират един много урбанистичен и прагматичен живот със своите племенни традиции. Филмът ще проследи вярата на Нейтън, че една такава традиция може да помогне на умиращата му от рак жена.
 
Човешката история, традициите, любовта или вярата в живота – коя тема е водеща за теб в този проект?
 
В момента за мен водеща е любовта и вярата на Нейтън, че може да помогне на жена си. Пътуването, което те ще предприемат (над 5000 километра) е израз на тази негова вяра. Самото пътуване ще бъде назад към традициите и ще покаже един малко познат граничен свят, в който живеят съвременните индианци.

 
 
Оптимист ли си за набирането на средствата и има ли срок, в който сте си поставили за цел да започнете снимането?
 
Оптимист съм, иначе не бих се захванала! За първи път организирам Кикстарт кампания. Принципът е ‘всичко или нищо’, тоест ако не съберем сумата от $6000 до 10 Май, няма да получим средствата, които са се събрали до момента. Идеята е да се включат масово хора, които подкрепят филма, с малко средства.
 
Снимките трябваше да започнат на 12-ти май, но плановете на семейството се промениха (налага се да са във Вашингтон по-рано защото подготовката за една от церемониите ще продължи цяла седмица) и заради това ще тръгнем на 8-ми. Остава ни точно една седмица и потегляме!
 
По-лесно ли се създава изкуство в Америка, отколкото в България?
 
Аз уча в Нюйоркската Филмова Академия и това е дипломния ми проект, т.е. нямам достатъчно опит, за да направя сравнение. В Америка няма държавни субсидии, всичко е частно и ми се струва, че нещата изглеждат по-трудни, но не са защото обикновените хора вярват в подкрепата на изкуството. За пример ще ви дам случайни срещи, в които разказвам за “Между Земята и Небето” и на следващия ден получавам подкрепа с малка сума. За съжаление в България това не се случва, защото хората са недоверчиви и скептични. Не всички, естествено!
 
На къде ще продължиш след този проект?
 
Все още нямам следващ филмов проект, защото ще работя по "Между Земята и Небето” в следващите 5 месеца. Занимавам се с подводно гмуркане и една от мечтите ми е да комбинирам това хоби с документалното кино.
 
Пожеланието ти за нашите читатели?
 
Повече вяра един в друг! 
 
Още по темата:

Филмът “Между земята и небето” набира средства чрез кампания за креативни проекти 

Сподели в: