Мария Пижова прави изложба в Арт Муза

Ателие – галерия „Арт Муза” представя изложбата дървопластика на Мария Пижова.

Галерията има афинитет да работи с нови талантливи автори, да ги открива и поощрява в техните оригинални творчески хрумвания. Една от тях е Мария Пижова, която е млад обещаващ и оригинален творец и сега представя първата си самостоятелна изложба. Тя е позната в публичното пространство от множеството си участия в различни художествени експозиции в столицата и в страната и се доказа чрез интереса към нейното творчество при участието й в две общи изложби на галерия „Арт Муза”.
Мария Пижова умее да вдъхне живот на дървото и да му придаде ново духовно битие. Извежда от материала причудлива жива форма, която понякога е така близка до нас и лесно четима, а друг път борави с абстрактни понятия и философски формули. Под крехките ръце на Мария изникват ангели и русалки, виторози, овни или охлюви. Длетото й дълбае образи и сцени от живота, преосмислени и изведени до художествени обобщения. Виждаме жената  веднъж привлекателна и дръзка, друг път слаба и уязвима или в образа на стълба към успеха. Човешкият образ и неговите състояния и превъплъщения са любима тема на авторката. Особено интересен е „Двуличникът” с без гръб, а вместо него две лица.

Мария Пижова познава богатото българско художествено наследство в областта на дърворезбата и го ползва пълноценно, обновено и осъвременено. Нейните пана и композиции съчетават декоративни композиции с елементи от флората и фауната. Тя умело сътворява предмети с утилитарна функция, притежаващи изключителни художествени качества.
Своите творчески умения тя ще демонстрира на откриването на изложбата, когато ще изпълни в материал дърворезбено произведение.

Изложбата ще продължи до 20.10.07

Сподели в: