Мария Ландова: Творчеството е заложено в гените и в духа, които се наследяват

Мария Ландова е директор на Националната художествена гимназия "Илия Петров". Възпитаничка е на същото училище, след това се дипломира в Националната художествена академия, специалност "Стенопис". Работила е предимно в сферата на образованието – преподавала е десет години в Национален културен комплекс "Горна баня" и като експерт в Министерство на културата. Ето какво спедили тя в интервю, дадено специално за читателите на Kafene.bg

С какво се отличават учениците в училище като вашето?

В обществото широко битува мнението, че в училищата по изкуства само се рисува и свири. Напротив, ние имаме много добър успех и по български език и литература. На матурите нямаме нито един скъсан и по втората матура също имаме много добър успех. Така че, този успех опровергава слуховете, че в тези училища не се учи. Нещо повече, не може да има художник, който не е образован и културен. Нашето училище е едно от малкото, където се изучава история на изкуството. Този предмет дава широка култура и не случайно наши ученици учат в много световни академии. Например, когато бях на посещение във Флорентинската академия, ректорът стана на крака, като разбра от кое училище идвам, защото се оказва, че най-добрите студенти в академията, са наши ученици. Той сподели също, че смятат да ги поканят за преподаватели. Оказало се, че българските студенти са знаели много повече за Флоренция, без дори да са ходили там, отколкото местните хора.

Как ги стимулирате към творчество?

С всевъзможни конкурси и изложби. Учениците ни са лауреати на много международни конкурси. Тази година наш възпитаник е представител на България на олимпийския конкурс в съпътстващата културна програма на олимпийските игри всеки четири години.  На предишните, които бяха в Гърция, наш ученик беше лауреат на тази изложба и спечели златен медал. Сега още не е станало журирането, но за тазгодишния олимпийски конкурс нашият представител вече получи контракт да бъде откупена работата му. А когато стане журирането, дай боже и награда отново да получи. В Полша редовно имаме по няколко медалиста, включително и тази година имаме златен медалист. В Испания, в Турция – участваме в много форуми и наши ученици печелят големите награди. Имаме сериозни успехи и това стимулира много децата.
Тези национални и международни конкурси водят до едногодишни стипендии, което е една добра държавна политика по Наредбата за закрила на даровитите деца. В Закона за защита на детето има две категории деца, които подлежат на специална държавна грижа – децата без родители и даровитите деца. Все още не го усещаме като грижа към училищата, където учат тези деца. Защото не можем да знаем дали тези стипендии се харчат по предназначение или децата просто се събират с приятели и ги изпиват. Докато, ако се вложи в базата на тези училища, където всички деца учат, това ще бъде по-добрата политика.

Следите ли пътя на вашите ученици след завършване на училището?

90 % от тях продължават образованието си във висши училища по изкуствата у нас и в чужбина. Имаме много ученици, с които се гордеем, защото те не излизат щампирани. Те излизат индивидуалности, които се формират още от първия ден, в който стъпят в училището. Даже на абитуриентския бал винаги им пускам „Стената” на Пинк Флойд. И това е моето верую: всяко училище, особено училищата по изкуства, трябва да има първостепенната задача да съхрани индивидуалността на детето и да я развие по най-прекрасен начин.

Имате ли някаква тайна, по която откривате талантите?

Вече ги познавам дори само по очите, но това идва с практиката.  Още като го видя, знам, че това дете ще се развие. И действително след 12 клас, когато следя развитието на нашите ученици, виждам, че съм била права. Но това се изгражда с много общуване, с много, много деца. Смятам, че това е въпрос на усет. Но никой не е застрахован от провал. Има сривове – социални и психологически. Няма нищо дадено веднъж завинаги. Изкуството е деликатна сфера.

Как се научава един човек да твори?

Творчеството първо е заложено – т.е. гените са важни, второ то е дух, който също се наследява. Копнежът на духа на човека да създава нещо красиво е съвкупност от много фактори. След като влезе един ученик в училище, се включват и други фактори – с какви деца ще попадне в класа, с кои ще се сприятели, кои филми ще гледа. Има много случайности, които не са случайни, които формират един човек дали иска да е креативен или да заложи на нещо сигурно. Така че, много фактори играят роля, но главното е заложено в духа на човека. Душата тегли човека на някъде, но е нужен още и труд, воля – това е общоизвестно.

Вие самата рисувате ли и изкушена ли сте от други изкуства?

Неотдавна  имах изложба, но повечето хора от гилдията ме познават като арт-журналист, който представя изложби в някои издания. Сценарист съм на няколко документални филма, заснети и излъчени от БНТ. Автор съм на телевизионното предаване за талантливи деца "Нарисувай ми овца" за Канал 1.

Още по темата:
Националната художествена гимназия организира лятна арт-академия
Нашите ученици не излизат щампирани, а индивидуалисти 
Ученичка от Художествената гимназия илюстрира "Малкият принц"

Сподели в: