Мария Владимирова за магията на Зумба танците

Мария Владимирова е много лъчезарна и усмихната млада дама! Философ по образование, има и магистърска степен по Управление на Европейски проекти. Случайно или не обаче животът я среща с танца Зумба и сега тя е освен запален почитател, но и инструктор. Води тренировки в Extravaganza Dance Company. Ето какво ни разказа тя за тази магия.
  
Вие сте инструктор по Зумба. Разкажете ни какво представлява този спорт?

Зумба е танц, вдъхновен от латиноамериканските танци, но включва още аеробика и фитнес. Хореографията на Зумбата съчетава движения от хип-хоп, самба, салса, меренге, мамбо, бойни изкуства. Заедно с това се изпълняват клекове и удари.

Всичко започва през 90-те години в Колумбия от Алберто Перез (танцьор и хореограф). Той ръководил няколко класа по салса. Един ден се оказва без подходяща музика за кардио упражненията си, затова решава да използва песни от латиноамерикански танци. И така се ражда вдъхновяващата Зумба! Ето го и доказателството, че случайните неща понякога са най-хубави!

Как Зумбата Ви намери и какво ви носи в ежедневието?

Преди една – две години изведнъж всички заговориха за Зумба и колко е забавно. Изгледах няколко клипчета в интернет и първото нещо, което силно ме грабна беше музиката. Ако трябва да съм честна, гледах малко скептично на този вид спорт, защото аз съм човек, който е танцувал народни танци, модерен балет, малко латиноамерикански танци (а те са установени танци, изискващи точни стъпки, отлична координация, музикалност и т.н.) и Зумба ми се струваше малко несериозно. И все пак реших да опитам. Преди да стана инструктор посещавах близо една година часовете в една спортна зала. Никога няма да забравя първия си час, ама никога. Отидох със самочувствието, че притежавам танцова и спортна култура, координация, ентусиазъм….но не беше никак лесно, защото имах чувството, че съм изгубила всякакво чувство за движение. Това обаче първо ме амбицира повече и второ ми доказа, че Зумбата не е несериозна. След третото посещение всичко си дойде на мястото и всеки път ставах все по-добра и по-уверена.

Сега разбирам, че първоначалната ми реакция е била напълно нормална. Хората, които идват да тренират при мен, споделят същото, а и аз наблюдавам техните емоции. Много са важни лицата на хората. В началото идват при мен леко притеснени, следят всяко движение, гледат си в краката и след няколко посещения виждам как усмивката им става все по-широка и вече не са толкова съсредоточени, а по-скоро се забавляват. Чувството е неповторимо,  когато успяваш да пренесеш собствената си емоция на другите и да направиш така, че лицата им да грейват.

Що се отнася до това какво на мен ми дава танцът – мисълта, че днес имам час по Зумба или някакво участие ме зарежда с изключително положителна енергия. Близките и приятелите ми постоянно се шегуват с мен, че само да ми кажат думата "Зумба" и очите ми светвали и започвали да се смеят. Но явно наистина е така. Правя го с много любов и гледам да предам това чувство и на другите, които са решили да го практикуват. Както вече споменах, занимавала съм се и с други танци и спортове, но накрая открих моята страст – Зумба. 

Защо хората тренират Зумба – разтоварване, за добра форма или е приятин начин за забавление? Какви са вашите впечатления?

Не съм сигурна, че отговорът ми ще бъде задоволителен или по-скоро категоричен, защото всички изброени причини затова защо хората тренират Зумба са възможни. Целта на този танц е съвсем ясна – забавляваш се, докато влизаш в добра физическа форма. И аз мисля, че хората се опитват да направят точно това – да съчетаят забавлението с физическото натоварване. Едночасова тренировка по Зумба изгаря до 600 калории (повече спрямо класове по салса и диско, например). По-важното според мен обаче е, че тялото на човек се променя – става по-грациозно, добива правилна стойка, а що се отнася до отслабването, смея да кажа, че да от Зумба се отслабва, въпреки споровете по този въпрос. Личният ми опит го доказва. Свалянето на теглото чрез Зумба става по един от най-здравословните начини – бавно и сигурно. Разбира се, ако търсите светкавичен резултат след месец тренировки, определено не сте избрали правилния спорт.

Много ми харесва това, че при мен идват и момичета, чиято цел е не само да отслабнат. Едно от момичетата сподели, че страхотно се разтоварва след работа, играейки Зумба. Друго момиче ми каза, че идва на тренировки, за да подобри координацията си. Така че, виждате, причините хората да ходят на Зумба са от различно естество.

Колко често препоръчвате да са тренировките?

Честотата на тренировките зависят от много фактори – с какво свободно време разполага човек, каква е причината да иска да тренира Зумба и много други условности. Мисля, че 2-3 пъти седмично е напълно достатъчно. Ако обаче някой иска да спортува по-усилено, освен 3 часа Зумба на седмица, препоръчвам да го съчетае с друг вид спорт – бягане, плуване, тенис или друго по избор. 
  
Нещо, което не ви попитах, а искате да споделите с аудиторията на Kafene.bg?

Иска ми се повече хора да се убедят в силата на емоцията, която танцът Зумба носи и затова ви каня в залата, за да "зумбираме" заедно. (смее се)

Сподели в: