Марияна Лазарова в защита на авторите на музика и техните права

Госпожа Марияна Лазарова е Изпълнителен директор на Дружество за колективно управление в частна полза правата на продуцентите на звукозаписи и музикални видеозаписи и на артистите – изпълнители – "ПРОФОН". За отговорностите на работата й, за личните й изкушения от музиката и изкуството като цяло споделя в един открит разговор пред читателите на Kafene.bg г-жа Лазарова.

Госпожо Лазарова, занимавате се със защитата на авторските права от години. По Ваши наблюдения можем ли вече да кажем, че авторските права у нас се спазват? И как Вие в ПРОФОН ги защитавате?
У нас има близо десетгодишна традиция да не се спазват правата. Нашите сънародници са скептични към всичко, което е фикция и не може да се материализира в обективна форма. Затова за права се плаща трудно и с нежелание. Преодоляването на този предрасъдък не е лесно, дори и сега, когато сме част от голямото европейско семейство.
Хората все още не могат да разберат, че зачитането на правата е правилното и интелигентно поведение, защото е „гот” да ползваш оригинала и да се радваш на доброто качество. Това е признак на културен и модерен стил на живот, и на личен избор. В този смисъл ПРОФОН помага на ползвателите да направят правилния избор като установява правилата.  Вече може да се каже, че в България е изграден и работи на демократични принципи моделът на колекктивно управление на сродни права. Членовете на дружеството са равнопоставени и нито един каталог не е привилигерован или фаворизиран. В същото време, в процеса на лицензиране, ползвателите от един и същи тип се третират по еднакъв начин и договарянето на възнаграждението се индивидуализира в зависимост от спецификата на всеки. ПРОФОН е организация, която се развива бързо и оперира в съответствие с професионални и международни стандарти. Основната ни мисия е да популяризираме идеята, че е справедливо да се заплаща за музиката.

Предизвикателство ли е общуването с музиканти?
От една страна е интересно, защото това са талантливи хора, „цветни”, целунати от Бога. От друга страна е натоварващо, особено когато се налага да си говориш с тях за бизнес. Голяма част от артистите- изпълнители не са информирани правилно за правата си. В гилдията им  витаят слухове и странни митове. Разговорите за документиране и доказване ва правата са скучни и отегчителни за някои от тях. Изпълнителите, които са и продуценти са по-ориентирани и реагират адекватно. Във всички случаи обаче е удоволствие да контактуваш със силни и ярки индивидуалности.

Как преминава един Ваш ден?
Денят започва с кафе. За мен пиенето на кафе е специален ритуал. Момент на зареждане с позитивна енергия, на общуване и на „тънко пилеене на времето между пръстите”. В тези мигове най – осезателно усещам неясната тъга от изплъзващото се настояще и илюзорността на видимите неща. От там насетне, програмата ми обикновено е много динамична и организирана. Вярвам, че дисциплината е в основата на всички малки и големи успехи. Старая се да бъда точна, но…, е, никой не е съвършен…

Мястото на музиката във Вашия живот?
За мен музиката е универсален език, който не се нуждае от преводач. Едва ли мога да си представя живот без емоция и чувственост.

От коя музика сте най-изкушена?
Джаз в събота вечер. Дрезгавият глас на Луис Армстронг и стенещ саксофон. Безкрайни импровизации на падащ дъжд, или плач на китове. За мен няма друга музика, която така силно да изразява свободата и стремежа към непостижимото.

А любима песен, албум или изпълнител, композитор?
Много са…от фугите на Йохан Себастиан Бах до госпълите на Махалия Джексън и рок – оперите на Андрю Лойд Уебър.

Може ли музиката да промени света, според Вас?
Да. Музиката може да променя хората, а те със сигурност могат да променят света.

Изкушена ли сте и от други изкуства?
Киноманка съм. Започнах като абсолютно „всеяден” кинолюбител, но сега се занимавам професионално с киноизкуство като ст. преподавател във факултет „Екранни изкуства” към НАТФИЗ. Освен упражнения по филмова критика, водя и специализиран курс за договори и авторски права в областта на аудиовизията. Студентите проявяват интерес, тъй като им се дава възможност да се убедят в пракическата приложимост на знанията си.

Какво послание бихте отправили към авторите – изпълнители, композитори от музикалния бранш?
Дружествата за колективно управление – това сте Вие! Подкрепяйте ни и заедно ще бъдем по-силни!

На снимката: Мария Илиева с Марияна Лазарова след подписването на договора с ПРОФОН.
Снимка: Prophon.org

Сподели в: