Мариус Куркински събра "Жените в Народното събрание"

Новата премиера на сезон 2009/2010 в Сатиричен театър "Алеко Константинов" е постановката на Мариус Куркински "Жените в Народното събрание".

Постановката е по Аристофан в превод на Александър Ничев. Ето какво казва самият Куркински за нея: "Строгата политика в нея, бликащите човешки отношения, завършените характери, комичните ситуации и пълната адекватност към съвременния свят показват колко велик е авторът Аристофан. Колко велик е театърът в своята мисия да пренася това слово през вековете.
Земните царства се сменят, но животът все не става по-благосклонен към човека. Създават се утопии, които винаги рухват от компромиси и престъпления. С усещането за края на времето да се върнем в началото на театъра. Сега, когато хората са в края на човешките си възможности, да се вгледаме в далечното минало, когато сме мечтали да станем хора, да създаваме добри светове.
Сега ние знаем, че театърът остава една последна крепост на живото изпълнителско изкуство и нека в него звучат идеи на големи автори като Аристофан. На тази мечта и професионална загриженост посвещавам предложението си да поставя “Жените в Народното събрание” в Сатиричния театър. И пак в опит и пределни усилия да откривам своя театър заедно с актьорската трупа."

В постановката участват:
Александра Василева – Праксагора, Трета Баба
Стефка Янорова – Първа жена, Глашатайката, Слугиня на Праксагора
Милена Аврамова – Втора жена, Девойка
Десислава Пашова – Трета жена
Йорданка Стефанова – Първа Баба
Илка Зафирова – Втора баба

Петко Каменов – Блепир
Благовест Благоев – Съсед
Мартин Каров – Хремет
Константин Икономов – Гражданин, който не предава имуществото си
Ивайло Ненов – Момък

Сподели в: