Марио Николов е новият директор на Държавния музикален и балетен център – София

Марио Николов спечели проведения от Министерство на културата конкурс за директор на Държавния музикален и балетен център – София. Кандидатите за заемане на длъжността бяха десет. Комисия от изтъкнати професионалисти в областта на музикално-сценичните изкуства, експерти и представители на синдикалните организации в областта на културата избра новия директор на ДМБЦ – Национален музикален театър „Ст. Македонски” и Балет „Арабеск”.

Новината за избора на популярния постановчик и изпълнител бе посрещната с удовлетворението и подкрепата на всичките му колеги, както и на цялата музикална гилдия.

Тенорът и режисьор Марио Николов е едно от най-популярните лица на музикално-сценичното изкуство у нас. С бляскавите си изяви той очарова публиката на три континента като често гастролира в много от европейските държави, в Япония и Америка. Творческата си кариера започва на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски” в София през 1989 г., като и досега изпълнява всички централни тенорови партии. Коронни в певческата му кариера са ролите на Граф Тасило в „Графиня Марица”, Айзенщайн в „Прилепът”, Княз Едвин в „Царицата на чардаша”, Барийнкай в „Цигански барон”, Парис в „Хубавата Елена”, Принц Раджами в „Баядерка”, Данило от „Веселата вдовица” и много др.

Марио Николов е учил оперно пеене във Висшето музикално училише въе Виена и ДМА „П. Владигеров” в София. Завършил е режисура в НАТФИЗ и неговият режисьорски профил са музикално-сценичните жанрове. „Прилепът”, „Българи от старо време”, “Царицата на чардаша”, „Бал в Савоя”, „Вражалец”, “Службогонци”, „Обичам жена си”, са само част от хитовите постановките на режисьора, които той поставя многократно в музикалните театри в София, Велико Търново, Пазарджик, оперните театри в Русе, Бургас и др. Носител е на престижното отличие „Кристална лира” за върхови постижения в областта на музикално-сценичното изкуство.

Сподели в: