Марио Варгас Льоса в Институт Сервантес в София

На 18 май световно известният писател Марио Варгас Льоса, носител на Нобелова награда за литература за 2010 година, се срещна с българските си почитатели. Повод за неговото посещение беше удостояването му от Софийския университет „Св. Климент Охридски” с почетната титла Хонорис Кауза и се осъществи, благодарение на Посолството на Кралство Испания в София.

Същият ден, в Институт Сервантес-София, кметът на София Йорданка Фандъкова връчи на нобеловия лауреат серия екслибриси, посветени на автора, които бяха изработени в рамките на студентски конкурс в Националната художествена академия. Всички работи на студентите бяха изложени в Институт Сервантес-София за 23-ти април, Ден на книгата, също посветен на творчеството на автора, като читателите на библиотеката прочетоха любими свои откъси от произведенията на Марио Варгас Льоса.

Конкурсът за екслибриси беше съорганизиран от Асоциация за развитие на София, Държавен културен институт към Министерството на външните работи, Посолството на Испания, Лингва Франка и Институт Сервантес и е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019. След показването на серията в Институт Сервантес-София, тя ще бъде изложена и в Държавния културен институт в края на май.

Сподели в: