Марио Варгас Льоса в България

Испано-перуанският писател Марио Варгас Льоса, една от най-изтъкнатите фигури в световната литература, пристига в България на 16 май 2013 г.

Той ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 17 май 2013 г. в 17:30 ч.

Посещението се осъществява под патронажа на Посолството на Испания в България и със съдействието на Институт Сервантес и издателствата „Колибри“ и „Хермес“.

Марио Варгас Льоса (1936) е сред най-влиятелните имена в съвременната литература – често го определят като автор с най-всеобхватно творчество на испански език и най-значима фигура в испанската и испаноамериканската проза на XX век. Член е на Испанската кралска академия на езика, титуляр е на множество престижни литературни отличия, сред които награда Сервантес и Принцът на Астуриас, а през 2010 г. Шведската академия му присъжда Нобелова награда за литература „заради неговата картография на властовите структури и мощните образи на съпротива, въстание и погром на индивида“.

Посещението на големия испаноезичен творец съвпада с издаването в България на някои от най-внушителните му романи, сред които „Панталеон и посетителките“, „Мечтата на келта“ и „Литума в Андите“, както и с появата на забележителната есеистична книга „Цивилизация на зрелището“.

Програма на гостуването в България

17 май, петък
17:30-19:00 ч. Церемония по присъждане на титлата Доктор хонорис кауза

Място: Аула Магна – СУ „Св. Климент Охридски“

18 май, събота

11:00 – 13:00 ч. Почитателите на Марио Варгас Льоса ще имат възможност да разговарят с него и с испанския писател Хуан Хосе Армас Марсело – Директор на скоро създадената Катедра „Марио Варгас Льоса” към Фондацията „Виртуална библиотека Мигел де Сервантес“.

Място: Аула 65 на СУ „Св. Климент Охридски“.

Срещата е отворена за читатели и журналисти и присъстващите ще имат възможност да зададат своите въпроси.

https://www.facebook.com/events/191863897629915

Сподели в: