МАРИН ЯНЕВ НА 75 ЧЕСТВА НАРОДНИЯТ ТЕАТЪР

Актьорът има над 100 роли в театъра, в първата ни трупа е от 33 години

75-годишнината на един от най-прочутите си актьори – Марин Янев, ще отбележи утре Народният театър „Иван Вазов”. Колеги на доайена на първата ни сцена, приятели и зрители ще се съберат, за да поздравят рожденика със спектакъла „Майстори” на Камерна сцена, а след това и с коктейл. Подготвили са му и специална изненада.

Навръх рождения си ден Марин Янев отново ще бъде на любимата си сцена, за да се превъплъти в ролята на майстор Добри в класическата пиеса на Рачо Стоянов, режисирана от Петринел Гочев. Спектакълът е на Камерна сцена от 19:00 часа.

Актьорът с повече от 100 роли в театъра и над 60 в киното и телевизията, е израснал на сцената на Варненския театър, където работели родителите му. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Боян Дановски – един изключителен випуск, от който са част звезди като Катя Паскалева, Руси Чанев, Стефан Данаилов и Стефан Мавродиев. Там среща и голямата си любов – актрисата Цветана Цветкова. Имат две дъщери, които са тръгнали по техния път – Кристина е актриса, а Марина – сценограф.

В трупата на Народния театър Марин Янев е от 33 години, и има зад гърба си десетки запомнящи се роли, сред които Антифол в „Комедия от грешки“ от Шекспир, Хенри в „Камината“ от Маргарит Минков, Бубнов в „На дъното“ по Максим Горки, лекар в „Макбет“ от Шекспир, проф. Сантана в „Призраци в Неапол“ от Едуардо де Филипо. Най-любимата му обаче, по собствените му думи, си остава тази на Макмърфи в „Полет над кукувиче гнездо”, за която получава награда от Съюза на артистите в България през 1982 г.

„Любовта към театъра е неизлечимо заболяване. Аз заболях от тази любов съвсем малък, защото и двамата ми родители работеха в театъра във Варна. Баща ми беше театър майстор, а майка ми – гардеробиерка. Тези хора също бяха болни от тази болест. От нея са болни и всички хора зад сцената в днешните театри. Как иначе да разберем защо човек, който получава 350 лева заплата, седи и не напуска? Седи, защото иска да е част от магията, иска да вижда как представлението се ражда от нищото, как Теди Москов вика на репетиции, как артистите вдишват аплодисментите на публиката и как очите им греят. Иска да е част от това. Аз се заразих от тази болест и я предадох и на децата си. Все по-често виждам, че и внучката ми започва да вдига „температура“. Твърдо отива към театъра. Това не ме прави нещастен. Нека Бог да е с нея и да си носи кръста”, споделя Марин Янев в интервю за новия брой на списание „НТ”, който вече може да се купи в театъра.

През годините Марин Янев е отличаван с редица награди, сред които наградата за мъжка роля на Съюза на артистите в България през 1980 г., отличието „Заслужил артист” през 1984 г., „Аскеер“ за поддържаща роля през 1998 г., „Наградата на София“ за мъжка роля за Петрунов от „Златното покритие“ (1982), втора награда“ за мъжка роля за Андреев от „Есента на един следовател“ на национален преглед на българската драма и театър (1984), награда Аскеер за поддържаща роля за Господа в постановката „Църква за вълци“ ((1998) и наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България за водеща мъжка роля за ролята на Фернар във „Вятър в тополите“ на Младежки театър „Николай Бинев“, 2015.

През този сезон в Народния театър „Иван Вазов” Марин Янев играе в премиерния спектакъл „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности (Чудаци)” на режисьора Красимир Спасов, в „Майстори”, както и в „Крадецът на праскови”, „Вишнева градина”, „Да се провреш под дъгата” и „Каквато ти ме искаш”.

Снимки: Божидар Марков и архив Народен театър „Иван Вазов”

Сподели в: