Мариза превръща Зала 1 на НДК във фадо къща

Световно известната певица Мариза, която ще гостува у нас на 31 март,  ще пренесе публиката в атмесферата на характерните за Португалия малки гостилнички  -фадо къщи (casa do fado). За първи път у нас сцената на зала едно на НДК ще се превърне в такова място. Мариза ще пее между масите с публика, отпиваща прекрасното португалското вино Esporao. Който е бил в Португалия не може да не е посетил фадо къща – мястото, където прекрасните майсторки на фадо се надпяват и с песните си раздират сърцата от чувства. Всеки присъстващ в залата със сигурност ще се усетил потопен в магията на фадо и силната покоряваща и незабравима емоционалност, която песните на Мариза носят. Самата Мариза казва, че именно на такова място можеш истински да разбереш какво е фадо – музиката, чиято същност най-често се изразява с непреводимата от португалски дума „саудаде“ (saudade), съчетаваща в себе си понятия като самота, носталгия, копнеж по непостижимото и любов.

Самата Мариза още от три годишна заживява в малката гостилничка на своите родители, намираща се в стария лисабонски квартал Маурария. И тъй като е твърде малка, за да може да чете, баща й рисува картинки, с които я подсеща за текста на песните. Още на пет тя вече се надпява с останалите фадищи. После излиза на голямата сцена, завладява публиката, става първият португалски изпълнител с номинация за Грами, открива световното в Атина задно със Стинг, получава три пъти наградата на ВВС за най-добър изпълнител, издава 6 диска получава 32 награди за платинения им статус. Сега е безспорната номер едно в света и изнася концерти на четири континенти в най-престижните зали.
По време на поредното си турне, на което представя последния си диск „Традиционно фадо” тя ще спре за малко и в София. „Наследникът“ на мулти-платинения албум “Terra” е записан в Лисабон и за него Мариза казва, че е като прераждане и нов поглед към традиционното фадо. В него тя разказва по много по-зрял начин за нещата, които преживява и които я характеризират като жена и артист. Албумът е като потапяне в най-автентичните традиции на фадото, но в същото време обръща внимание и на новото поколение. Той вече е на българския пазар  и се издава от Анимато Мюзик/ EMI.

Концертът се организира от „БГ Саунд Стейдж” с подкрепата на Португалското посолство. Билети се продават в системата на www.eventim.bg, www.ticketsbg.com,  мрежите на Германос, магазини Пикадили и Офис1 Суперстор и на касата на НДК. Наскоро организаторите пуснаха допълнителни места за продажба в оркестрината, където зрителите ще са най-близо до изящната певица.

Сподели в: