Мариела Гемишева с Автопортрет“ в Чешкия център“

На 29 февруари (петък) 2008 от 18.00 ч. в Чешки център е официалното представяне на новия проект на Мариела Гемишева –  "Автопортрет". В него известната българска модна дизайнерка показва серия фотографии, документиращи радикален преход от бяло към черно. Авторката застава "от другата страна" и приема роля на манекенка пред обектива на модния фотограф Александър Нишков.

Пред окото на фотокамерата тя разкъсва леките воали на конвенционалния символ на невиността, традицията и ритуалната рутина – сватбената рокля, за да се облече в собствената си индивидуалност – черната роба, дизайн “Мариела Гемишева”. Двете серии снимки – "бялата" и "черната", са резултат от пърформанс, фиксиран в пространството между документалната, студийната и модна фотография. Събличането и обличането, подобни на палимпсест, написване на нов текст върху вече съществуващ, се представят не като обикновен акт на разголване и покриване, а означават търсене и намиране на себе си, явяване на Жената-субект, силна и въоръжена със самочуствие и вътрешна сигурност. Нейното тяло трудно се подчинява, използва, трансформира и подобрява, защото е тялото на реалността.

Мариела Гемишева отново (след фото-серията "Out of Myself", 2002) използва шаблони, характерни за днешната репрезентация на модата. В този разпознаваем контекст авторката се стреми да съчетае аналитичен концептуализъм с радикален естетизъм.

Куратор на проекта: Яра Бубнова, Институтът за съвременно изкуство.

Проектът можете да видите до 15 март 2008 г.

Сподели в: