"Маргиналният човек" e темата на "Фотофабрика" 2015

От 9 септември до 26 октомври на Моста на влюбените в София ще бъде показана фотографската изложба "Маргиналният човек". Събитието е част от програмата на фестивала "Фотофабрика 2015", чиято програмата включва изложби, лекции, работилници, дискусии и кинопрожекции.

* * *
На 9 септември в 20:00 ч. в One More Кино започва Фотофабрика – фестивалът, който за втора година, в продължение на близо 50 дни, представя в изложби, лекции, творчески работилници, дискусии и кинопрожекции най-високите образци на репортажната и художествена фотография от света. Програмата на фестивала тази година включва и авторски проекти, изпълнени у нас.

Маргиналният човек е темата, която обединява тазгодишните събития на фестивала.

След като в първото си издание Фотофабрика показа Протестиращият човек фокусът на фестивала през 2015-та е върху различието — в начина на живот и мислене, в ежедневните проблеми, дори във виждането за външен вид. Всяка изложба от програмата на фестивала предлага среща очи в очи с хора, които често не искаме да видим — хора, които по собствено желание или по стечение на обстоятелствата — водят живот, какъвто обществото отхвърля.

Маргиналният човек. Изложба.
7.09 – 20.09/ Мостът на влюбените
21.09 – 18.10/ Оградата на Националното музикално училище – ул. Оборище, 17

Основната тема на фестивала дава името и на първата изложба от програмата на Фотофабрика 2015. Маргиналният човек е селекция от 58 снимки из световните фотографски банки Getty Images и Reuters. Документалните кадри разказват истории от целия свят.

Войната — на пътя на хората. Хората по пътищата на войната.

Непознатият друг. Изложба.
10.09 – 28.09.2015/ Непознатото пространство (зад Модерен театър)

Авторското продължение на темата за Маргиналния човек е Непознатият друг. Проектът включва изложба, видео инсталации и прожекции. В продължение на 19 дни „Непознатият друг” ще ни срещa с хората, които войната в арабския свят прогони от родните им места и с жителите на Розово, Телиш и Калище, станали печално известни покрай конфликтите с настанените в селата им бежанци. Мултимедийният проект е задочен диалог между българи и бежанци — хора против волята си изправени срещу хора. Въпросите, които остават след различните човешки истории, често се явяват въпроси към българските институции. Стремежът на Непознатият друге да преосмисли бездушието. След края на изложбата проектът продължава: на 20 октомври Фотофабрика ще покани медийни професионалисти, които ще видят документалния филмов разказ — част от проекта — и ще дискутират по темата „Езикът на омразата — степени на толерантност”. В началото на ноември Непознатият другще гостува на трите села, чиито жители участват в проекта, за да могат те да се запознаят и сами със себе си, и помежду си.

В кулминацията си Фотофабрика представя още две чуждестранни изложби, лекцията Феноменология на портрета и фотографски уъркшоп.

Различните Аз. Изложба.
16.09 – 18.10.2015/ Националната галерия Двореца

В София пристига френският фотограф Пиер Гонор, койтo oт 1988 г. живее и работи в Мадрид. Изложбата му Различните Аз представя портрети на работници, бездомници, имигранти, ромски фамилии и обикновени самотници в стила на бароковото изобразително изкуство.

Хосе Мария Диас-Марото.Среща.
17.09.2015/Националната галерия Двореца

Заедно с Пиер Гонор пристига и един от основните участници в първото издание на Фотофабрика Хосе Мариа Диас-Марото – селекционер на една от най-богатите фотографски колекции в Испания. Тази година той ще разкаже за създаването на колекцията в Алкобендас като въведение към лекцията на Пиер Гонор озаглавена Феноменология на портрета. Срещата с публиката ще се състои на 16 септември, от 18:00 ч. в зала 19 на Националната Галерия (вход от площад Ал. Невски).

Къде е моят дом? Изложба.
29.09 – 28.10/ Чешки център

В последните дни на септември за световната си премиера пристига и чешкият фотограф Индржих Щрайт. Неговата изложба Къде е моят дом отново ни среща с хора, които живеят извън установените стандарти. Тя ще бъде отворена за посетители между 29 септември и 28 октомври, в Чешкия културен институт на ул. "Г. С. Раковски" 100. На същото място, ден преди откриването ѝ – на 28 септември,  проф. Щрайт ще направи еднодневен уъркшоп – Фотографията като социален документ.

Изчезващи видове. Изложба.
24.09 – 23.10/ УниКредит Студио

Мария Милкова, победителка в миналогодишния фестивален конкурс за репортажна фотография, представя самостоятелната си изложба Изчезващи видове. Кадрите ѝ разказват истории за силата на духа, за хора загубили нещо от себе си, но не и желанието си живот.

Кинофабрика — Непотребни истории от вчерашния ден.Прожекции.
2.10 – 4.10.2015/ Чешки център

Тази година, част от фестивала е и проекта Кинофабрика — Непотребни истории от вчерашния ден. В продължение на 3 дни Кинофабрика ще направи 8 безплатни прожекции на документални български филми, някои от които забранени в годините преди 1989-та. Поканихме журналист, психолог, киновед и авторите на 8-те полемични продукции, за да дискутираме филмите, преживяванията и уроците от миналото.

Сподели в: