Маргарита Петкова спечели Голямата награда на международния конкурс „Лирични гласове”

Изключителният талант на Маргарита Петкова покори журито на първия международен поетичен конкурсЛирични гласове” (София – 2012) и то единодушно й присъди Голямата награда. В конкурса участваха 43-ма поети от 11 страни. Първа награда получи един от най-известните поети на Черна гораВеселин Ракчевич. С втора награда бе удостоена 22-годишната поетеса Ирина Захару от Гърция, а с трета – Ришар Лескюр от Франция.

Заради силната конкуренция журито с председател Евтим Евтимов дублира наградите в раздела за български автори: с първи награди от тържествената церемония си тръгнаха Валя Василева и Мария В. Николова, с втори – Станка Бонева и Милка Пиналска, с трети – Виктория Катранова и Тодор Каракашев. Специални дипломи получиха Ружица Петрович и Славолюб Обрадович от Сърбия, както и Лилия Георгиева. Двигател на конкурса е поетесата Романьола Мирославова, а сред организаторите са творчески и читалищни сдружения, издателства и библиотеки. Интересът към поетическото състезание се засилва и вече напират желаещи за второто издание, което ще бъде догодина. Поетите участват с две произведения.

Носителката на Голямата награда от първия международен конкурсЛирични гласовеМаргарита Петкова ще се срещне с читатели и ще раздава автографи върху най-новата си книга „Подсвирквайки – към Голгота” на открития днес Пролетен базар на книгата в НДК. На щанда на издателите си от „Персей” тя ще бъде на 31 май, четвъртък, от 17 до 20 часа Заедно с автограф върху новата й стихосбирка всеки ще получи и стихотворението й „Храбрата шивачка”, което получи най-високата оценка на журито в конкурса „Лирични гласове”.

Сподели в: