Маргарита Наумова: България се променя. Дигиталните технологии са важен фактор за това.

Срещаме ви с Маргарита Наумова – световноизвестен лектор и основател на безплатната Лятна DBA Академия.

Маргарита създава Inspirit и SQL Master Academy и е сред малкото носители на престижния сертификат Microsoft Certified Master. Това постижение я нарежда сред 100-те водещи експерти в света в областта на SQL Server. От октомври 2000 г. е Microsoft Certified Trainer и многократно е удостоявана с признанието Microsoft Most Valuable Professional. Тя е инициатор и организатор на първата по рода си Лятна DBA Академия за безплатно обучение на администратори на бази данни (DBA) в България.

Маргарита притежава 15-годишен опит с бази данни и SQL Server, който включва дизайн и имплементация на решения в България, Великобритания, Финландия, Германия, Швеция, Норвегия, Дания и др. Основател е на българската група на потребителите на SQL Server и е редовен лектор на конференции в Европа. Нейните зали на събития, като MS Indeed, SQLSaturday, SQL TuneIn, SQLRally, са винаги пълни.

От 7 г. работи като управляващ партньор и главен SQL Server архитект в създадената от нея консултантска компания Inspirit, част от която е SQL Master Academy.

Разкажете ни как се случи така, че Маргарита намери технологиите или как се оказахте професионално свързана с тях?

В началото беше математиката. Тя беше моя страст и увлечение заради подредения си свят от закономерности и логика. Това ме тласна към идеята да уча неща, изискващи логика, последователности, аналитично мислене, съчетани с умението да търсиш и намираш решения. Без колебание записах специалност „Информатика“. След края на следването си станах преподавател по бази данни и беше само въпрос на време да се сблъскам лице в лице с технологиите за управлението им. И когато това стана, разбрах, че вече съм на магистрала, по която има ограничение само на минималната скорост. Технологиите ме привлякоха не само с функционалностите си и фантастичния свят на системите за управление на бази от данни, но и с предизвикателството да не спирам нито за миг да уча и да съм на ръба на познанието в областта. Това е специално усещане и е като наркотик за всеки, който го е изпитал поне веднъж в живота си.

Разкажете ни и за Академията и как се развива тя? Какво реализирате в рамките на тези обучения? За кого са? Какви са резултатите?

Създадох SQL Master Academy от нулата и този проект е много специален за мен. Идеята за Академията се роди по време на моето обучение в централата на Майкрософт в Редмънд за сертификата Microsoft Certified Master on SQL Server. Имах възможност да се докосна до извора, до мястото, в което продуктът се ражда и до начина, по който се създава архитектурата му, съпътстващите технологии.

Бях натрупала и много практически опит от проекти в чужбина. Желанието ми беше да създам учебна програма, в която да предам това познание и опит. Вярвах, че добре систематизирано и поднесено, това знание може да спести време на хората и да ги подготви за работа в реална среда.

Академията е насочена изключително към SQL Server Data Platform и това донякъде стеснява нейната аудитория. За мой късмет обаче програмата е доста добре приета в чужбина и вече трета година най-големият учебен център в Скандинавия – норвежкият Glasspaper, рекламира и организира провеждането на курсовете ми в Норвегия.

Все пак, ако трябва да опиша нашата целева аудитория, това са безспорно администраторите на бази данни, разработчиците на бази данни, разработчиците на приложения, анализаторите на данни и всеки, който се интересува от тази технология по някакви причини.

Резултатите от нашите обучения са подготвените специалисти. Целта ни е хората да си тръгват от нашите курсове готови да стъпят на следващо ниво, с повече знания, с укрепнало самочувствие, с желание да реализират нови резерви от потенциала си. Знанието не се преподава. Знанието се придобива. Нашата работа е да предложим информацията, с която разполагаме и опита, който сме натрупали, така че студентите ни да открият полза от тях за себе си, за да ги превърнат в познание.

Има ли реално шанс България да се промени благодарение на дигиталните технологии и какво още е нужно да се направи, за да се случи това?

България се променя. Дигиталните технологии са важен фактор за това. Но не заради технологичните им характеристики, а с това, че благодарение на конюнктурата и потенциала на българския пазар на труда в ИТ сферата , тe спомагат за растежа и развитието на основната група данъкоплатци – т.нар. средна класа. Силно се надявам тази тенденция да се запази минимум още едно поколение, а най-добре две или три. Това ще позволи на тази много важна прослойка от потребителския пазар в България да укрепне, да наложи своето влияние в общата матрица от морал и ценностна система на обществото ни и да се легитимира реално в управлението на държавата.

И като казах „държавата“, ми се ще да добавя – да, и тук технологиите мога да помогнат много. Държавният апарат съществува предимно, за да осъществява процеси, създадени чрез законодателството и правилата за прилагането му. Тези процеси подлежат на дигитализация в детайли и примери за това има къде ли не. Трудностите пред тази дигитализация не са технологични, а са въпрос на „контрол над раздаването“, който е основна цел на бюрокрацията. И все пак аз твърдо вярвам в това, че България се развива в правилна посока. Тази посока следва световните тенденции на ревизия на всички остарели, неефективни и самоотричащи се механизми на обществени отношения и развитие на личността.

Вие самата как намирате удовлетворение от работата си?

Удовлетворението идва от постигнатите резултати, от приключен успешно проект, от финалните аплодисменти след успешно представена сесия пред голяма аудитория. Наскоро имах среща с наши клиенти и партньори, на която един от тях сподели, че наученото и видяното в нашите обучения е спасило техен проект. Такива моменти осмислят трудностите по пътя, усилията и сълзите от умора . Искреното и дълбоко признание за усилията, което виждаш в усмивките на хората, в просветналия поглед след изминат труден път, това са нещата, които ми помагат и които осмислят работата ми. Не на последно място, откакто започнах да развивам бизнеса си, осъзнах, че още нещо ми носи удовлетворение – когато усетя, че хората от екипа ни са доволни, усмихнати и заредени от съвместната ни работа.

И нещо лично – как си почивате? Къде успявате да си отдъхнете от динамичното ежедневие?

Успявам да спра вихъра на ежедневието, когато отида на вилата ни в планината. Там сред тишина, спокойствие и чист въздух ми е достатъчно да седна на люлеещия стол и да гледам всички нюанси на зеленото. Дори пътуването до там ме кара да се освободя от всичко, което се е случило през деня. Обожавам работата в градината, допира със земята и резултата от това. Искрената радост на дъщеря ми от узрелите ягодки и цъфналите цветя, които сами сме посадили, ме кара да заживея бавно. До следващия ден. Намирането на баланса винаги е било трудна задача за мен.

Плановете Ви за Академията и за бъдещето?

SQL Master Academy все още набира скорост. Ние работим, за да поставим Академията на заслуженото й място като учебен център, в който качеството на обучението и доброто съдържание на курсовете са с най-висок приоритет. Водим много дискусии в екипа за евентуално разширяване на портфолиото ни чрез включване на още технологии в него, като например тези, свързани с обработката на Big Data. В екипа ни има компетенция, която позволява създаването и доставянето на обучения по най-популярните framework дисциплини като ITIL, DevOps, TOGAF и други подобни. Мислим и за включване на серия от работни семинари в областта на професионалните умения (soft skills). Имаме още много какво да дадем на пазара. Планираме разширяването на формите на обучение. Подготвяме инструкторите си много старателно и в съответствие с натрупания опит. Обратната връзка от клиентите ни сочи, че се движим в правилна посока. Академията има голям потенциал, благодарение на хората, които работят в нея.  Всичките ни намерения са свързани с това да намерим начин да го разгърнем и осъществим в полза на нашите клиенти.

Сподели в: