Маратон на четенето и срещи на писатели с деца в Похода на книгите 2015

На 2 април започва четвъртата кампания "Походът на книгите". Български писатели и поети ще се срещат с малки читатели на много места в цялата страна. Кампанията цели стимулиране на четенето сред децата. Тя ще провежда между 2-та празника на книгите – Международния ден на детската книга – 2 април и рожден ден на Ханс Кристиян Андерсен и Международния ден на авторското право –  23 април.

Официалното откриване ще се състои на 2 април от 11:00 ч. в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Програмата включа: маратон на четенето в библиотеките в цялата страна, празници в големите книжарници в София и в страната, известни българи четат в училища, детски гради и библиотеки в цялата страна.

На 3 април в Столична библиотека ще бъде открита изложба на пясъчни рисунки на ученици от Попово. От 2013 г. се провежда и наградата за най-добра детска книга, избрана от самите деца “Бисерче вълшебно” със съорганизатор Столична библиотека. На 23 април 2015 г. Столична библиотека организира кръгла маса на тема: "Проблеми на детските книги и детското четене". Ще гостува и детска театрална трупа.

Това е четвъртото издание на националната кампания, чиято програма включва 15 училища и 12 детски градини в столицата, съобщават организаторите от асоциация "Българска книга".

През първата седмица в кампанията ще се включат поетите и писателите Белослава Димитрова, Благовеста Пугьова, Иван Христов, Кристин Димитрова, Петя Кокудева, Радостина Николова, Радослав Чичев и Теодора Димова.

Досега в кампанията са участвали над 150 детски градини и училища и близо 200 известни личности, сред които актьори, журналисти, политици и спортисти.

Сподели в: