Манията по латино танците

Манията към латиното у нас придоби нечувани размери и се превърна в зависимост
Случайно ли е това?

Страст, сексапил, грация, ендорфини… Всички тези предпоставки за изпитване на щастие могат да бъдат намерени на едно място – залата, където ще научим ча-ча, самба, румба, пасо добле, джайв…

Неслучайно тези места са пълни с усмихнати хора, които дори по време на кратките почивки между уроците, се движат в ритъм и не могат да спрат за миг.

Тази почти наркотична зависимост те кара с нетърпение да изчакаш послендите минути работно време и да избягаш от офиса в посока – залата за танци. Защото знаеш, че там ще получиш дневната си доза щастие.
Оказва се , че през последните 10 години, школите за латино танци у нас са се увеличили три пъти. В сравнение с 2014-та година, школите с латино насоченост са нараснали с 40%.

Една от причините да има голям итерес към този стил у нас, е приликата в тепераментите на балканските и латиноамериканските души. Какво е общото? Емоционалност, която живее в постоянно търсене на експресия. Склонност към показване на чувствата, независимо дали на любов или омраза, постоянно търсене на изява… Обичаме големите компании, да се смеем шумно и да спорим страстно. Всичко това са общи черти, а знаем, че танците са израз на емоциите, които таим вътре в себе си и картина на характера и сексуалността ни. Не че има много общо между ръченицата и салсата, но същата страст на изразност и всеотдайност към ритъма, безспорно присъства и в двете. Дори моден бум напоследък е създаването на смесени школи за танци у нас – с български народни танци и латино ритми.
 
Общото между балканските и латиноамериканските народи са свободолюбивият дух и вкусът към веселбата. Неслучайно проучване сред латино школите у нас показва обща тенденция – изборът на латино танци за разпускане е типичен за хората с широк мироглед, разнообразни интереси и либерален характер.

Школите привличат посетители от всякакви възрасти. От малки до големи проявяват желание да се включат в танцовите тренировки и да открият нови приятелства. Възрастовата граница най-често се движи от 15-годишни до над 50, като хората на средна възраст между 30 и 45 години, са все по-честа аудитория. Което показва едно – латино танците не са самоцел, показност или амбиция, те са панацея – антидот на стреса, всеобхватно средство за удоволствие, неангажиращо и доставящо наслада за всеки.

Социална мрежа за удовлетворение

Латино танците предразполагат хората и ги освобождават от ненужните мисли, отърсват ги от натрупаната негативна енергия през деня в работата. Освен оформянето на красива фигура, танцът развива социалните умения. Тъй като в латиното физическият контакт е задължителен, хората несъзнателно премахват границите на притеснението и започват да се чувстват по-свободни и сигурни в комуникацията си с околните. Прекарвайки „танц време“ дори и с непознат, задължителният характер на физическия контакт предразполага дори към безмълвен разговор. Научно доказано е, че жестовете казват много повече от думите.  А знаем, че човекът е социално животно. Още в древността съществувал в малки племенни групи, поне от 15 човека (а не двама, трима) , което му помагало да оцелява във враждебната среда. Латино инструкторът Захари Захариев обобщава: „Ако Facebook е online мястото за запознанства и среща на нови хора, то залата за латино танци е offline версията му“.

От научното издание „Natural News” направили проучване, което установило, че студентите, които тренират гребане и участват в отбор, имат значително по-висок прилив на ендорфин (хормонът на щастието), в сравнение с тези, които спортуват гребане индивидуално. Партньорството, в каквато и да е насока, ни дава повече сили, повече желание за успех, повече сигурност, повече самоувереност.

Как латиното влияе на подсъзнателно ниво?

Все по-често споменаваме ендорфина, а при латино музиката той е задължителен елемент. Поради причините, които споменахме дотук и които ще добавим в списъка по-долу. 

Спортът е един от най-успешните начини за покачване нивата на ендорфина. А в съчетание с музика, която безспорно е следващият стимулант на производството на „щастливия хормон“, танцът се превръща в един огромен двигател на добро настроение. Танцуването не само оформя фигурата и поддържа тонуса, но има и друг огромен принос – понижава нивата на стрес и успешно преборва депресията.

Музиката е съвкупност от звукови вълни, които имат определени вибрации и влияят върху състоянието на човешкия организъм и психика. В тази връзка е доказано, че латино ритмите повдигат настроението и даряват слушателите с чувство на лекота и безметежност. Освен това тези стилове развиват чувството за хумор и помагат на хората да станат по-комуникативни.

Латиното и сексът

Роден от магическите ритуали, танцът е послание. Той е своеобразен език, който разкрива нашата емоционалност, заразява другия с определена емоция и представлява диалог между две тела, израз на сексуалност.

Движенията в латино танците дават възможност да усетиш противоположния пол. Допирът с партньор провокира усещания, близки до тези на първа среща. Съчетано с отпускащото влияние на музикалните латино вълни върху мозъка ни, много скоро задръжките падат и остава само насладата от приятни съвместни мигове. А това не ви ли напомня отчасти и за сексуалните отношения – когато търсим взаимно удоволствие?
 
Докосването е съществена част от салса, меренге, бачата, мамбо, самба… То е особено важно за жените, чиято кожа има 10 пъти по-развита чувствителност към допира, в сравнение с мъжката. И след като при жената тези рецептори са многократно по-чувствителни, отколкото при мъжа, няма нищо чудно в това, че дамите отдават толкова голямо значение на прегръдките, ласките, гушкането и… танците.

Мъжете и танците

Там, където се говори за секс, се провокира и мъжки интерес. През последните две години броят на мъжете и жените, танцуващи латино танци, започва да се изравнява. Треньорката по танци Ани Кръстева споделя, че в същия времеви диапазон дори мъжкото присъствие надвишава женското. А като добавим и възможността за физически и комуникативни социални контакти, които предлага латиното, напоследък школите могат спокойно да заместят клубовете за самотни сърца или диванчетата на психолозите за заздравяване на връзките.

Отегчени от сивото и монотонно ежедневие, всички се стремим към непознатото и разнообразното.  А звуците на латино музиката събуждат ендорфина, стимулират сексуалността, засилват социалните контакти в положителна насока, разтоварват от стреса и стягат фигурата, като напоследък школите и клубовете са все по-предпочитани пред фитнес залите.

 
 

Сподели в: