Мандолините на „Сезони” очароваха Токио

мандолинен квартет Сезони

С огромен успех премина концертът на мандолинен квартет „Сезони” на 30 октомври 2008 г. в Токио. Съвместното участие на родните музиканти и домакините им от „Токио Мандолино” напълни докрай зала „Таканава Кумин Хол”. 55 минутното родно участие се прие изключително добре от публиката, сред която беше и посланикът на Република България в Япония акад. Благовест Сендов.

Поканата към Йоана Димитрова (мандоллина), Евдокия Бобоцова (мандолина), Николай Петров (мандолина) и Славчо Николов (китара) е отправена от музикантите от мандолинен квартет „Токио Мандолино”.

„С колегите от квартет „Сезони” се запознахме в България. Чух музиката, която правят и бях изключително приятно изненадана. Реших, че трябва да направим съвместно участие в Япония”, разказа Фуако Саито –  директор и концерт майстор на квартет „Токио Мандолино”.

В програмата си родните музиканти заложиха на микса от класически и съвременни произведения като акцентът беше поставен върху българските автори Марин Големинов, Добри Христов и Дико Илиев. Изпълнени бяха произведения на Haendel, Albeniz, Maldonado и японския автор Kawahara.

Две пиеси с автор Славчо Николов (китари Б.Т.Р.) представиха „Сезони” – сюитата за две мандолини „Приказка за Балкана” и „La Colina Sola”, съчетаваща съвременна класическа музика и български традиционни неравноделни ритми. Това е единственият български музикант, който с еднакъв успех успява да създава и изпълнява както парчета с рок звучене, така и класически пиеси.

Още едно международно участие предстои до края на годината на квартет „Сезони” – това в Българския културен институт в Берлин на 11 декември. Съвсем скоро на пазара ще се появи и втория албум на музикантите. Той е финансиран от Столична община и е част от проект за обогатяване на културния живот в столицата.

На снимките:
Мандолинен квартет „Сезони” в състав (от Ляво на дясно): Йоана Димитрова, Николай Петров, Славчо Николов, Евдокия Бобоцова
Музикантите от мандолинен квартет „Сезони” заедно с колегите си от „Токио Мандолино”

Сподели в: